Starptautiskās krimināltiesas virsprokurors pievienosies ES komandai kara noziegumu Ukrainā izmeklēšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Buča, 4. aprīlis
Buča, 4. aprīlis Foto: Carol Guzy

Starptautiskās krimināltiesas (SKT) virsprokurors Karims Hans pievienosies Ukrainā pastrādāto kara noziegumus izmeklējošajai Eiropas Savienības (ES) komandai, pirmdien paziņoja ES krimināltiesiskās sadarbības aģentūra "Eurojust".

Tā būs pirmā reize, kad 2002.gadā dibinātā Hāgā bāzētā SKT piedalīsies kopīgā izmeklēšanā ar citām valstīm.

"Eurojust" paziņojumā pausts, ka Hans ir parakstījis vienošanos ar Lietuvas, Polijas un Ukrainas prokuroriem, lai piedalītos viņu kopīgi izveidotajā vienotajā izmeklēšanas komandā, kura izvērtē kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci, kuri Ukrainā pastrādāti kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februārī.

Vienošanās mērķis ir veicināt izmeklēšanu un tiesāšanu iesaistītajās valstīs, kā arī SKT jurisdikcijā esošo tiesvedību norisi, norādīja ES institūcija.

Eiropas Komisijas viceprezidente Vera Jourova paziņojusi, ka ir jāstiprina "Eurojust", lai aģentūrai "būtu visi nepieciešamie instrumenti Ukrainā pastrādāto zvērību izmeklēšanai".

Plānots ļaut "Eurojust" "vākt, uzglabāt un dalīties ar pierādījumiem par kara noziegumiem".

Pirms gandrīz divām nedēļām Hans apmeklēja Kijivas piepilsētu Buču, kur pēc Krievijas karavīru padzīšanas atrasti simti nogalinātu civiliedzīvotāju.

"Ukraina ir nozieguma vieta. Mēs šeit esam, jo mums ir pamats uzskatīt, ka ir pastrādāti tiesas jurisdikcijā esoši noziegumi," Hans tolaik teica žurnālistiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu