Talsos 9. maija ielu pārdēvēs par Maija ielu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Asfalts. Ilustratīvs foto
Asfalts. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Talsu novada domes deputāti ceturtdien, 28. aprīlī, domes sēdē izskatīja jautājumu par 9.maija ielas Talsos pārdēvēšanu, pieņemot lēmumu to pārsaukt par Maija ielu, informēja pašvaldības pārstāve Inita Fedko.

Domes lēmums stāsies spēkā pēc pozitīva Valsts valodas centra saskaņojuma saņemšanas. Savukārt izmaksas, kas iedzīvotājiem radīsies ielas nosaukuma pārdēvēšanas dēļ, segs Talsu novada pašvaldība.

Diskusijas par 9.maija ielas Talsos nosaukuma nomaiņu pret nosaukumu, kas simbolizētu, primāri saistītos vai godinātu demokrātisku valsts iekārtu un vērtības, pastiprinājās pēc 24.februāra Krievijas iebrukuma Ukrainā un tur notiekošās karadarbības.

Talsu novada pašvaldība bija saņēmusi vairākus iesniegumus par 9.maija ielas Talsos pārdēvēšanu. Divos no tiem, Talsu novada domes deputāta Alda Pinkena (JV) un biedrības "Talsu fotoklubs", tika izteikts ierosinājums šo ielu pārdēvēt par Saulespuķu ielu. Savukārt novadpētnieks Imants Tamsons to ieteica pārdēvēt par Ojāra ielu, pamatojot to ar Anša Lerha-Puškaiša stāsta "Ojārs" galveno tēlu, kas apzīmē varoni un stiprinieku, kurš dzīvojis Talsciemā.

Lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli, Talsu novada pašvaldība organizēja elektronisku aptauju.

Aptaujā tika ietverti divi jautājumi: vai atbalstāt 9.maija ielas Talsos nosaukuma maiņu un kāds būtu atbilstošākais 9.maija ielas Talsos nosaukums - Saulespuķu, Saulgriežu, Ojāra, Tirgoņu, 4.maija, A. Pelēča, Ž. Sūniņa, Maija iela.

Lai neierobežotu respondentu iespēju atbildēt, aptaujā ikviena persona varēja iesniegt atbildes bez reģistrēšanās. Šīs metodes izvēle radīja situāciju, ka aptuveni 3055 atbildes uzskatāmas par neobjektīvām, jo tās iesniegtas vidēji ar laika intervālu 12 sekundes, atspoguļojot viedokli, ka nosaukuma maiņa nav nepieciešama un ka ielas nosaukumam jābūt esošajam, pauda domē.

Matemātiski atņemot 3055 atbildes, kas uzskatāmas par neobjektīvām, par atbalstu 9.maija ielas nosaukuma maiņai saņemtas 870 atbildes (87,7%), bet par esošās ielas nosaukuma saglabāšanu saņemtas 122 atbildes (12,3%), norāda Fedko.

Kopumā par astoņiem piedāvātajiem ielu nosaukuma variantiem saņemtas 914 balsis, izslēdzot variantu par 9.maija ielas nosaukuma saglabāšanu. Lielākais atbalsts saņemts par Saulespuķu ielas nosaukumu - šo nosaukumu kā vēlamo izvēlējušies 35,4% aptaujāto jeb 324 balsis. Par Tirgoņu ielu atdoti 20,5% balsu, par 4.maija ielu - 17%, Maija ielu - 13,6%, Saulgriežu ielu - 8,3%, A. Pelēča ielu - 2,6%, Ž. Sūniņa ielu - 1,5% un Ojāra ielu - 1,1%. Ieteikti arī citi iespējamie ielas nosaukuma varianti, piemēram, Dāliju, I. Busuļa, Vidus, Bērzu, Zeļinska un Demokrātijas iela.

Atsevišķās atbildēs pausta nostāja, ka 9.maija ielas nosaukums asociējas ar Eiropas dienu, ne Uzvaras dienu, tāpat izteikts viedoklis, ka ielas nosaukuma maiņa iedzīvotājiem radīs papildu sarežģījumus un apgrūtinājumus, piebilda Fedko.

Lai informētu iedzīvotājus, kuriem 9.maija ielā Talsos pieder īpašums, 15 adrešu īpašniekiem tika nosūtītas desmit īsziņas un piecas elektroniskā pasta vēstules. Nosūtītā informācija ietvēra arī aptaujas saiti ar lūgumu to aizpildīt. Šajā aptaujā saņemtas deviņas atbildes, no kurām septiņās pausta nepieciešamība ielas nosaukumu mainīt, bet divās - atstāt esošo. Četri no respondentiem atbalstīja ielas pārdēvēšanu par Maija ielu, divi - par 4.maija ielu, divi - par Saulgriežu ielu, bet viens atbalstīja ielas pārdēvēšanu par Saulespuķu ielu.

Iedzīvotāju viedoklis par 9.maija ielas Talsos nosaukuma maiņu pausts arī Talsu novada "Facebook" lapā. Iedzīvotāji izteikuši nepieciešamību sākotnēji sakārtot 9.maija ielu, tostarp uzstādot apgaismojumu, tāpat izskanējuši viedokļi gan par nepieciešamību nosaukumu mainīt, gan arī saglabāt esošo, uzsverot, ka ir daudz lielākas prioritātes, kas būtu jāpaveic.

Talsu novada domes deputātu vairākums atbalstīja 9.maija ielas pārdēvēšanu par Maija ielu, pamatojot to ar iedzīvotāju vēlmi, kuriem šajā ielā ir īpašums.

Adreses šajā ielā esošajiem īpašumiem visās valsts informācijas sistēmās tiks nomainītas automātiski un bez maksas pēc Talsu novada domes lēmuma reģistrēšanas Valsts adrešu reģistrā. Arī par personām, kuru dzīvesvieta deklarēta 9.maija ielā, šī informācija visās valsts vai pašvaldības sistēmās tiks nomainīta automātiski un bez maksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu