Visu laiku labākais Jeep Grand Cherokee?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Šodien brauksim ar ikonisku automašīnu. Jeep ir tikai viens un Grand Cherokee arī. Tā kā Eiropas modelis jāgaida līdz gada beigām, izmantosim iespēju iepazīt pagarināto versiju no Amerikas. Šodien brauksim ar Grand Cherokee L.

L nozīmē Long, tātad pagarinātu virsbūvi. Dzimtenē jaunais "grands" debitēja tieši tāds, bet standarta garenbāzes modelis sekoja vēlāk. Eiropā L oficiāli tirgots netiks.

Raidījuma TV Auto ziņas vadītājs Normunds Avotiņš: "Pagarinātais Grand Cherokee ir tikpat monumentāls kā Nacionālais muzejs. Tad nu dosimies ekskursijā!"

Piektās paaudzes Grand Cherokee ir jauns modelis no pirmās līdz pēdējai skrūvei un visā 4,9 metru cienībā. Ja nebūtu tipiskās radiatora restes ar 7 spraišļiem, iztālēm to varētu noturēt par kādu citu auto. Taču diez vai tam citam auto priekšā būtu tādi "pakaramie". Raksturīgie vilkšanas āķi sastopami ne visu komplektāciju bamperī, taču saglabā modeļa robusto pievilcību.

Normunds Avotiņš: "Tā vieta, kur vislabāk var redzēt, ka Grand Cherokee pārcēlies citā līmenī, ir aizmugure. Burti palikuši savā vietā, toties lukturi ir šaurāki un elegantāki."

Aiz bagāžnieka vāka paveras salona aizmugures daļa.

Normunds Avotiņš: "Trīs rindas un 6 vai 7 sēdekļi Eiropas versijā mums pietrūks, jo mūsu "grands" būs dabonams tikai ar īso bāzi." 

Tas, ka ar elektropiedziņu aprīkots ne tikai vāks, bet arī trešās rindas atzveltnes, ir tikai saprotami. Bet izrādās, ka ar pogu var nolocīt arī otrās rindas sēdekļus. Atpakaļ atlocīt gan var tikai trešo rindu, taču komforta risinājums tik un tā ir iespaidīgs un reti sastopams šaipus okeāna.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Kamēr vēl nav apsīcis entuziasms, pavērsim arī dzinēja pārsegu.

Normunds Avotiņš: "Šeit nav daudz ko redzēt, jo 3,6 l motoru pie mums dabūt nevarēs, un diemžēl nebūs arī dīzeļa. Eiropā jaunais GC būs pieejams tikai ar hibrīdu. Un tā kā tam būšot 380 ZS, tas nemaz nav slikti."

Vēl nesliktāks ir jaunā "granda" salons. Jau klavierlakā mirdzošā viduskonsole un lielāks ekrāns liecina, ka šis interjers ir gaismas gadus priekšā vecā "kašalota" kabīnei. Jauno stūri ar saspiestu viduci atradīsim arī Compass. Kloķīši arī ir abās, nevis vienā pusē. Tas, ko Compass diez vai atradīsim, ir elektriski regulējama stūre.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Ja melnie Overland sēdekļi šķiet nepietiekami grezni, Grand Cherokee Summit tie ir izšūti ar kontrastējošiem diegiem. Otrajā rindā īstā amerikāņu garā var ielikt divus atsevišķus sēdekļus trīsvietīgā sola vietā.

Normunds Avotiņš: "Jeep vajadzēja atrast arī ko tādu, kā nav nevienam ražotājam ne šeit, ne ASV. Tā nu viņi sameklēja paši savu "mūziku"."

Audiofiliem labi pazīstamā amerikāņu marka McIntosh nekad nav bijusi sastopama automašīnās kā oriģinālaprīkojums. Arī tagad senais zīmols atrodams tikai jaunajā Grand Chreokee un par to vēl lepnākajā Grand Wagoneer.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Normunds Avotiņš: "Bet nu pagriezīsim smalko stereosistēmu klusāk un paklausīsimies, cik klusi jaunais Grand Cherokee brauc. Pārnesumos slēdzam ar grozāmsviru. Ir arī braukšanas režīmi un 4WD Low. Pazeminātie pārnesumi, jo Grand Cherokee joprojām ir visurgājējs."

Pēc labas tradīcijas mājās lielo Jeep ražos ar vismaz trim dažādām pilnpiedziņas sistēmām, no kurām līdz mums droši vien izlauzīsies viskomplicētākā Qadra Lift. Interesanti, ka L versijai tādas nav!

Normunds Avotiņš: "Biju ne mazumu pārsteigts, uzzinot, ka garajam Grand Cherokee nav pneimopiekares. Mašīna tik labi stāv uz ceļa un tik smuki slāpē nelīdzenumus, ka biju pārliecināts par pneimbaloniem. Varbūt īsajam būs pneimo. Jāsaka, ka Jeep ir vareni progresējis."

No Eiropas liesās perspektīvas raugoties, šķiet jocīgi, ka 290 ZS dzinējs amerikāņiem ir tikai tāds iztikas minimums.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Normunds Avotiņš: "Vispār garais auto noskaņo uz nesteidzīgu braukšanu. Mēs braucam zem 90 km/h. Varētu jau ielikt Sportā, iespiest pedāli grīdā un apdzīt to minivenu, bet vai man to vajag?"

Ziemeļamerikā tādas automašīnas arvien biežāk aizstāj minivenus, tāpēc pārmērīga dinamika nav nepieciešamas. Arī L modeļa bremzes nav nekādas asās.

Normunds Avotiņš: "Tik grezns auto nav domāts bezceļam, bet kārdinājums nobraukt no asfalta bija pārāk liels. Ko tas spēj vieglā bezceļā?"

Tieši to pašu, ko uz ceļa. Standarta amortizācija ir tik efektīva, ka milzu visurgājējs pampakos pat necenšas atraut degunu no zemes.

Sertificēts Eiropā, garais "grands" maksā vairāk nekā 100 000 eiro, taču Eiropas modeļu sākuma cena būs daudz zemāka - sākot ar 60 000.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Secinājumi

Kad auto ir balts un tik garš, neatstāj sajūta, it kā mēs brauktu ar Escalade. Patiesībā Grand Cherokee L tomēr ir mazāks. Taču izmērs te nav galvenais. Daudz svarīgāka ir kvalitatīvā izaugsme. Visur, kur skaties, teikts, ka šis ir visu laiku labākais Grand Cherokee. Pēc pieredzes ar šo balto kuģi sliecos teiktajam piekrist.

Jeep Grand Cherokee L

+ augstas klases interjers

+ teicama amortizācija

+ agrāk nepieejams aprīkojums

- vājas bremzes

- nervoza pārnesumkārba

- Eiropā iznāk ļoti dārgs

Dzinējs: 3604 ccm, V6

Jauda: 290 ZS

Paātrinājums: 8,6

Patēriņš: 13

CO2: 323

Cena: 107 200 eiro

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu