NBS joprojām izmanto pusgadsimtu senus čehu tankus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Neskatoties uz armijas apgādi ar bruņutehniku un šādas tehnikas esamību NATO kaujas grupas grupā, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) joprojām izmanto 60. un 70.gados ražotos čehu dāvinātos tankus.

NBS 2000.gada martā saņēma trīs tankus "T-55 AM2", kurus dāvināja Čehija. Divi no šiem tankiem ir ražoti 1978.gadā, bet viens - 1969.gadā. Visiem trim tankiem 1992.gadā veikts kapitālais remonts, un pēc tā tanki nebija nobraukuši vairāk par 100 kilometriem. Tanki bija modernizēti.

NBS komandiera preses virsniece Sandra Brāle skaidroja, ka tanki joprojām ir apmācību līdzeklis un reizēm tiek izmantoti vingrinājumos. Divi tanki patlaban ir kaujas gatavībā, bet viens atrodas kapitālajā remontā.

Patlaban tankus apmācībās izmanto vairs ne tik intensīvi kā agrāk, ņemot vērā, ka Ādažos izvietotās NATO kaujas grupas sastāvā ir pieejami daudz modernāki tanki.

Jau ziņots, ka Latvija līdz 2015.gada rudenim bija viena no retajām NATO dalībvalstīm, kurai nebija savas bruņutehnikas, izņemot, formāli šos trīs tankus. 2015.gada rudenī NBS no Lielbritānijas saņēma pirmās kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnām. Tāpat NBS vēlāk saņēmuši no Austrijas iegādātās pašgājējhaubices un saņemtas arī pirmās "Patria" bruņumašīnas. Līdz 2029.gadam paredzēts saņemt vairāk nekā 200 jaunas bruņumašīnas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu