Eiropas dienas un nedienas - kurp virzāmies?

"Nedēļas fokusā" Andris Sprūds
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Eiropas diena, ko ik gadu atzīmē 9. maijā, ir veltīta mieram un vienotībai Eiropā. Šajā datumā atzīmē vēsturiskās Šūmana deklarācijas gadskārtu. Ar Šūmana deklarāciju nāca klajā Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmanis 1950. gada 9. maijā. Tajā bija ierosināts izveidot Eiropas Ogļu un tērauda kopienu, kuras dalībnieki apvienotu savu akmeņogļu un tērauda ražošanu. Viņš savā deklarācijā izklāstīja ideju, kā Eiropā iedibināt jauna veida politisko sadarbību, kas karadarbību starp Eiropas nācijām padarītu neiedomājamu. Šūmana priekšlikumu uzskata par pašreizējās Eiropas Savienības pirmsākumu.

Kāda ir Eiropas vienotība šodien? Kādi ir Eiropas attīstības vektori, iepretim kara un konflikta draudiem, kas nāk no Krievijas? Vai sākotnējā Eiropas Savienības ideja par pārticību kā miera garantu ir darboties spējīga, ja jāiesaistās atklātā konfliktā un jāupurē daļa no pārticības kopēja miera labā?

Par šiem un citiem jautājumiem 10:30 tiešraidē "Nedēļas fokusā" runāsim ar profesoru Andri Sprūdu, Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes dekānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu