Ziedu novākšana pie pieminekļa Pārdaugavā bija vairāku institūciju kopīgs lēmums, pauž Staķis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Lēmums jau nākamajā rītā pēc 9.maija novākt ziedus pie padomju pieminekļa Pārdaugavā tika pieņemts kopīgi vairāku institūciju darba grupā, kurā piedalījās gan Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange, gan Valsts policija, gan "Rīgas meži", gan citas iestādes un dienesti, sociālajos tīklos uzsver Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Vēl 9.maija vakarā "Rīgas mežu" vadība lūgusi valsts un pašvaldības policijai apsargāt darbiniekus ziedu novākšanas laikā, uz ko saņemta apstiprinoša atbilde. Līdz ar to par lēmumu novākt ziedus 10.maija rītā visas institūcijas bija informētas un to saskaņojušas, uzsver politiķis.

Valsts drošības dienestā (VDD) tikmēr uzsver, ka Rīgas pašvaldība nav informējusi VDD "par veidu", kā šogad tiks novākti ziedi pie pieminekļa, attiecīgi pašvaldība neesot prasījusi VDD atzinumu par riskiem, kas saistīti ar ziedu novākšanu konkrētajā veidā.

Staķis sola, ka arī tagad Rīgas dome nodrošinās turpmāku teritorijas sakopšanu, par atbilstošāko veidu vienojoties ar atbildīgajiem dienestiem, kas vērtē drošības riskus.

Domes priekšsēdētājs uzskata, ka

situāciju 10.maijā Pārdaugavā izraisīja nevis "ziedu novākšana", bet gan Latvijas valsts iekšējie pretinieki,

kuri grib izmantot katru iespēju uzkurināt spriedzi sabiedrībā un kūdīt cilvēkus. "Laikā, kad Odesas civiliedzīvotājiem virsū krita raķetes, citiem daudz svarīgāks šķita pavītušu neļķu liktenis," atzīmē Staķis.

Viņš atzīst, ka diemžēl ir cilvēki, kuri ir pret Latviju, pret tās brīvību un vērtībām. "Un vēl ir politiskie oportūnisti, kuriem mūsu valsts vienkārši nav pārāk svarīga - viņi to aizstāvēs tikai tik ilgi, kamēr saskatīs tajā politisko izdevīgumu. Šādi cilvēki apvienojās, uzkūdot iedzīvotājus 10.maija akcijai pie pieminekļa Uzvaras parkā," norāda Rīgas mērs.

Viņš atgādina, ka arī citus gadus 9.maijā atstāto ziedu novākšanai ir izmantoti traktori. Atšķirība ir tāda, ka šogad ziedu novākšana notika ātrāk. Iepriekšējos gadus no ziediem nākamajās dienās veidotas arī milzu sarkanās piecstaru zvaigznes. No neļķēm veidota milzu piecstaru zvaigzne pie okupācijas laiku simbolizējoša monumenta patlaban būtu nepārprotama Ukrainas upuru zaimošana, kas arī varētu sabiedrībā izraisīt papildu spriedzi, uzsver Staķis.

Staķis uzsver, ka vēl pirms 9.maija visiem bija pateikts, ka iešana pie šī pieminekļa šajā datumā būtu necieņa pret tiem, kuri Ukrainā atdod savas dzīvības par brīvību, taču "cilvēki, atsevišķu politisku spēku iedvesmoti, vienalga gāja, lai gan labi zināja, ka to uztvers kā atbalstu Krievijas karam Ukrainā". Tas pats attiecas uz pirotehnikas lietošanu, kas šauta par spīti aizliegumam un tam, ka privātās uguņošanas notika laikā, kad Rīga dod patvērumu kara bēgļiem no Ukrainas.

"Tāpēc izbrīns par to, ka ziedus noņēma ātrāk nekā citus gadus, ir nevietā. Rīgai sava teritorija ir jāsakopj, un tieši tas tika darīts pēc pulcēšanās šajā Rīgas parkā. No kritušo atdusas vietām ziedus neviens nost neņēma," akcentē Staķis.

Viņš dienestu darbu šajās dienās vērtē kā profesionālu attiecīgajos apstākļos, pat ja pieļautas atsevišķas kļūdas. Par notikušo Pārdaugavā primāri jāatbild šo notikumu izraisītājiem - tiem, kuri apzināti kaitēt Latvijas valstij, un tiem, kuriem tā vienkārši bija iespēja gūt īstermiņa politisko kapitālu, uzskata pilsētas mērs.

"Šī situācija ir tikai skaidrs apliecinājums, ka mums jābūt modriem savu vērtību un nacionālās drošības sardzē - gan tuvākajās dienās, gan tuvākajos gados," brīdina Staķis.

Kā vēstīts, Valsts policijas vadītājs Armands Ruks šorīt TV3 atzina, ka situācijas attīstību 10.maijā policija nebija paredzējusi un tā bija negaidīta, jo sociālajos tīklos netika manīts, ka kāds organizētu masveida pulcēšanos "atkārtotā 9.maijā", attiecīgi policija nebija plānojusi pulcēt Pārdaugavā lielākus spēkus.

Ruks atzīmēja, ka tiks sāktas arī lietas pret atsevišķiem sabiedrības līderiem, kas mudināja pulcēties pie pieminekļa.

Viņaprāt, situācijas eskalāciju vakar izraisīja ziedu novākšana pie pieminekļa no rīta, bet tālāk jau policija cīnījusies ar sekām. VP vadītājs noliedza, ka policija būtu bijusi tā, kas aicināja novākt ziedus - tas bijis pašvaldības atbildības jautājums.

Policijā ir uzsākta iekšējā dienesta pārbaude, lai izvērtētu policijas amatpersonu rīcību un lēmumus konkrētajā situācijā un ko varēja darīt labāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu