Hosams Abu Meri tīmeklī parāda, kā nedrīkst piesprādzēt drošības jostu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"

Biķernieku trases drošas braukšanas eksperts pirms sēšanās auto un piesprādzēšanās iesaka novilkt biezo jaku. Iemesls: daudziem kabatas ir pilnas ar visādiem sīkumiem - vienam tas ir maks, citam cigaretes un šķiltavas, citam telefons - kas veido brīvu telpu, kurā drošības josta īsti nepilda savas funkcijas, jo straujas apstāšanās un straujas bremzēšanas gadījumā mēs turpinām kustēties uz priekšu. Bez šiem priekšmetiem un pufīgās jakas mūsu kustība ar drošības jostu tiktu apturēta ātrāk un mēs apstātos krietnu gabalu pirms stūres un drošības spilvena.

Tāpat drošības eksperts Normunds Lagzdiņš iesaka, cik būtiski ir pareizi noregulēt drošības jostas augstumu izmantojot speciālo tam paredzēto mehānismu vidējā jumta balstā. Pēc viņa teiktā, ārkārtīgi nepareizi ir drošības jostu atstāt pārāk augstu, jo tad tā nespēj noturēt cilvēka ķermeni pie sēdekļa un viņa galva var nonāk pārāk tuvu griestiem. Vispareizāk ir tad, ja piesprādzētā drošības josta atrodas virs pleca apmēram perpendikulāri vidējam jumta balstam.

Pagalam nepareiza ir piesprādzēšanās, kāda tā redzama interneta vidē nonākušajā foto ar pazīstamo gastroenterologu Hosamu Abu Meri, kurš brauc ar drošības jostu padusē. Praktiskā eksperimentā Bez Tabu pārliecinās, ka tādā veidā ir ļoti grūti noturēties savā vietā straujas bremzēšanas laikā, kamēr ar pareizi piesprādzētu jostu cilvēks no savas vietas sēdeklī izkustas minimāli.

Skaidrojot situāciju ar foto, kurā redzama nedroša piesprādzēšanās, Abu Meri norāda: "Tas bija mirklī, kad sieva vēlējās nofotografēties. Var redzēt, ka sieva ir paliekusies manā virzienā, arī viņai josta ir nedaudz noslīdējusi. Man vajadzēja skatīties uz viņas pusi. Ja atstātu jostu, T krekls būtu nedaudz saburzīts. Uz fotografēšanās brīdi jostu noliku zemāk, pēc tam uzliku atpakaļ. Paldies tam, kurš rūpējas par manu drošību. Piekrītu, ka ar telefona lietošanu pie stūres jābūt ļoti piesardzīgam. Vadot automašīnu, esmu redzējis, ka citi šoferi pie stūres lasa un raksta telefonā. Es uzpīpinu un pasaku, ka tā nedrīkst."

Vairāk par šo tēmu skaties TV3 raidījuma Bez Tabu sižetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu