Rātslaukumā aizturētā Ždanoka atbrīvota no iecirkņa, pret viņu sākts administratīvā pārkāpuma process

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka.
Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Piektdien Rīgas Rātslaukumā aizturētā Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka atbrīvota no policijas iecirkņa un pret viņu sākts administratīvā pārkāpuma process par nesankcionētu piketēšanu.

Izejot no Gogoļa ielā esošā policijas iecirkņa, eiroparlamentārieti vairāki cilvēki sagaidīja ar ziediem.

Ždanoka uzsver, ka pēc aizturēšanas viņa tika iesēdināta "dzelzs būrī", tādā, it kā viņa būtu īpaši bīstama persona.

Eiroparlamentāriete uzskata, ka policija viņu aizturējusi nepamatoti, jo viņa nebija piedalījusies nesankcionēta mītiņā, bet gan tieši otrādi - turējusi rokās plakātu, uz kura bijis rakstīts, ka mītiņš nav saskaņots, un aicinājusi klātesošos pamest Rātslaukumu.

Tāpat deputāte uzsver, ka ar domubiedriem bija gatava sākt mītiņu plkst.15, ja tiesa atceltu Rīgas domes lēmumu, ar kuru atteikts mītiņu saskaņot.

Atgriežoties Briselē, Ždanoka sola vērsties ar iesniegumiem pie "vajadzīgām personām", lai viņas "nelikumīgā aizturēšana" tiktu izgaismota.

Rātslaukuma apkārtnē policija piektdien aizturēja kopumā septiņas personas - vienu par sīko huligānismu, vienu par militārās agresijas slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā, vienu par totalitāro režīmu simbolu izmantošanu publiskā vietā, bet četras par nesankcionētu piketēšanu, informē Valsts policijā.

Ždanoka tika aizturēta vietā, kur viņas partija "Latvijas Krievu savienība" (LKS) bija plānojusi rīkot mītiņu, taču pašvaldība to nesaskaņoja. Partija gan pati bija aicinājusi līdz ar to nedoties uz šo nesaskaņoto akciju, ja vien tiesa nelems par pretējo. Vēlāk tiesa pašvaldības lēmumu nemainīja.

Jau vēstīts, ka policisti, tostarp no Speciālo uzdevumu bataljona, bija izvietojušies Rātslaukumam pieguļošajās ieliņas un, tuvojoties plkst.15, ko LKS sākotnēji bija noteikusi kā pulcēšanās brīdi, pilnībā slēdza piekļuvi Rātslaukumam. Vēlāk Rātslaukuma Daugavas pusē un pie strēlnieku pieminekļa bija pulcējušies aptuveni 50 cilvēki - potenciālie mītiņa dalībnieki, tā pretinieki, kā arī vairāki desmiti citu interesentu un mediju pārstāvji.

Vēlāk policija aicināja klātesošos izklīst, pretējā gadījumā tikšot pielietots fizisks spēks. Cilvēki šim aicinājumam pakļāvās, tomēr turpināja uzturēties nedaudz tālāk no Rātslaukuma, līdz beidzot izklīda.

Vienlaikus Rīgas dome lēma par padomju pieminekļa Pārdaugavā nojaukšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu