Sarkanais Krusts nepiedalās "Azovstaļ" aizstāvju pārvešanā, bet reģistrē viņu datus

LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas komanda neveic no Mariupoles metalurģijas rūpnīcas "Azovstaļ" evakuēto Ukrainas aizstāvju pārvešanu, bet gan reģistrē viņu datus, lai pēc tam būtu iespējams izsekot viņu pārvietošanai, ceturtdien paziņoja organizācija.

Sarkanā Krusta mājaslapā publicētajā paziņojumā teikts, ka tā komanda pēc pušu lūguma reģistrē "Azovstaļ" teritoriju atstājušos Ukrainas karavīrus, kuru vidū ir arī ievainotie.

Reģistrācija turpinoties kopš otrdienas. Reģistrācijas formā ir karavīra personas dati un informācija par tuvāko radinieku. Tas ļaus Sarkanajam Krustam izsekot gūstekņu gaitām un palīdzēt viņiem nezaudēt sakarus ar tuviniekiem.

"Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja nepārved karagūstekņus uz viņu aizturēšanas vietām," uzsvērts paziņojumā.

Organizācija atgādina, ka 1949.gada Ženēvas konvencijas mandāts nozīmē, ka Sarkanajam Krustam ir netraucēta piekļuve gūstekņiem visur, kur viņi tiek turēti. Tāpat Sarkanajam Krustam ir tiesības bez lieciniekiem iztaujāt gūstekņus.

Nedēļām ilgi "Azovstaļ" teritorija ar pagrabiem, tuneļiem un bunkuriem bija pēdējais Ukrainas aizstāvju bastions. Tur patvērumu rada ne tikai karavīri, bet arī simtiem civiliedzīvotāju, jo nemitīgās apšaudēs un gaisa triecienos pilsēta ir tikpat kā nopostīta.

Jau vēstīts, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien paziņoja, ka ir uzsākta Mariupoles aizstāvju glābšanas operācija, bet tai ir vajadzīgs delikātums un laiks.

Ukrainas Nacionālās gvardes atsevišķās īpašo uzdevumu vienības "Azov" pārstāvji norādīja, ka Mariupoles aizstāvji ir izpildījuši pavēli, 82 dienas piesaistījuši ievērojami lielākus pretinieka spēkus un tādējādi ļāvuši Ukrainas armijai pārgrupēties.

Ukrainas karavīri tiek izvesti uz Krievijas okupētajām teritorijām, taču pēc Ukrainas amatpersonu teiktā, evakuētos "Azovstaļ" aizstāvjus vēlāk paredzēts apmainīt pret Ukrainas sagūstītajiem Krievijas karavīriem.

Tomēr Krievijas Valsts dome gatavojas nepieļaut šādu apmaiņu, aizliedzot "nacistisko noziedznieku" apmaiņu. Krievijas Ģenerālprokuratūra aicinājusi Augstāko tiesu atzīt Ukrainas pulku "Azov", kura karavīri aizstāvēja "Azovstaļ", par teroristisku organizāciju.

Ar ANO un Sarkanā Krusta palīdzību humānajā misijā no padomju laika rūpnīcas teritorijas bunkuriem un tuneļiem maija sākumā izdevās evakuēt sievietes, bērnus un seniorus.

Ukrainas amatpersonas iepriekš ziņoja, ka rūpnīcas teritorijā atrodas vairāk nekā 1000 karavīru, no kuriem 500 ir ievainoti. Krievijas Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņoja, ka kopš pirmdienas metalurģijas rūpnīcas teritoriju atstājuši 1730 Ukrainas karavīri, no kuriem 80 ir ievainoti. Krievija uzskata, ka "Azovstaļ"aiztāvji padodas gūstā, nevis tiek evakuēti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu