Zelenskis Davosas foruma dalībniekus aicina piegādāt Ukrainai ieročus un pārtraukt darījumus ar Krieviju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, pirmdien attālināti uzrunājot Pasaules ekonomikas foruma dalībniekus Davosā, aicināja nosūtīt viņa valstij vairāk ieroču un vērst maksimālas sankcijas pret Krieviju.

Videouzrunā Zelenskis Pasaules ekonomikas foruma dalībniekiem teica, ka desmitiem tūkstošus dzīvību varētu izglābt, ja Kijiva "jau februārī būtu saņēmusi pilnīgi visu nepieciešamo". 24.februārī Krievijas karaspēks pēc prezidenta Vladimira Putina pavēles sāka visaptverošu iebrukumu Ukrainā.

"Tādēļ Ukrainai ir nepieciešami visi ieroči, kurus lūdzam, nevis tikai tie, kurus mums piešķir," sacīja Zelenskis.

Ukrainas prezidents arī aicināja noteikt naftas embargo Krievijai, soda sankcijas visām tās bankām un informācijas tehnoloģiju sektoram, piebilstot, ka visām ārvalstu kompānijām ir jāatstāj Krievijas tirgus.

"Ar Krieviju nevajadzētu būt nekādai tirdzniecībai," Zelenskis teica pasaules politikas un biznesa elites pārstāvjiem.

"Uzskatu, ka pret Krieviju pagaidām tādu sankciju nav - un vajadzētu būt," norādīja Ukrainas prezidents.

ASV, Lielbritānija un Kanāda ir noteikusi Krievijas naftas un gāzes embargo, bet Eiropas Savienībā (ES) nav vienprātības par līdzīgiem pasākumiem. Tādas ES dalībvalstis kā Vācija un Ungārija ir ļoti atkarīgas no Krievijas energoresursu piegādēm.

Samitā Davosā, kas ir pirmā Pasaules ekonomikas foruma sanāksme klātienē vairāk nekā divu gadu laikā, dominē Krievijas sāktais karš Ukrainā. Covid-19 pandēmijas dēļ 2021.gada klātienes samits tika atcelts un šogad sanāksmes tika atliktas līdz maijam, lai gan tradicionāli pasākums Šveices kūrortā notiek ziemā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu