Krievijas iebrukums Ukrainā var kļūt par Trešā pasaules kara sākumu, brīdina Soross

TVNET/LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas iebrukums Ukrainā var kļūt par Trešā pasaules kara sākumu, tāpēc labākais veids, kā Rietumiem saglabāt brīvu civilizāciju, ir uzvarēt Krievijas prezidenta Vladimira Putina bruņotos spēkus, Pasaules ekonomikas forumā Davosā paziņoja finansists miljardieris Džordžs Soross.

"Iebrukums var būt sākums Trešajam pasaules karam, un mūsu civilizācija var to nepārdzīvot," sacīja Soross.

"Labākais un droši vien vienīgais veids, kā saglabāt mūsu civilizāciju, ir iespējami ātrāk uzvarēt Putinu. Tur ir tā būtība," viņš piebilda.

Soross sacīja, ka Putins, kurš apgalvojis, ka tā sauktā "specoperācija" Ukrainā notiek pēc plāna un sasniegs visus Kremļa mērķus, tagad uzskata iebrukumu par kļūdu un gatavojas sarunām par uguns pārtraukšanu.

"Tomēr pamiers ir nesasniedzams, jo viņam nevar uzticēties. Jo vājāks kļūst Putins, jo neprognozējamāks viņš kļūst," teica Soross.

Soross sacīja, ka Eiropas Savienībai (ES) ir jāsaprot, ka Putins var atslēgt Krievijas dabasgāzes piegādi, kas pašlaik nodrošina apmēram 40% Eiropas vajadzību, "tas ir tiešām sāpīgi".

"Es nevaru paredzēt iznākumu, bet Ukrainai noteikti ir izredzes uz uzvaru," teica Soross.

Soross arī norādīja, ka pie Eiropas atkarības no Krievijas gāzes esot vainojami bijušās kancleres Angelas Merkeles "īpašie darījumi" ar Maskavu.

"Eiropas atkarība no Krievijas fosilajiem kurināmajiem ir pārāk liela, un tas vislielākajā mērā ir pateicoties merkantilajām politikām, ko piekopa bijusī kanclere Angela Merkele," viņš sacīja. "Viņa ar Krieviju noslēdza īpašus darījumus par gāzes piegādēm un padarīja Ķīnu par Vācijas lielāko eksporta tirgu."

Soross norādīja, ka pašreizējais Vācijas kanclers Olafs Šolcs esot ticis ievēlēts, lai turpinātu Merkeles politiku, taču "šķiet, ka beigās viņš tomēr vienmēr rīkojas pareizi", uzsvēra Soross, norādot uz tādiem lēmumiem kā "Nord Stream 2" cauruļvada apturēšana, Vācijas aizsardzības budžeta paaugstināšana un Ukrainas apbruņošana.

Foto: Bumbu patversmes Severodoneckā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu