Blinkens par lielāko ilgtermiņa draudu pasaules kārtībai uzskata Ķīnu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Neskatoties uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, ASV valdība uzskata Ķīnu par lielāko izaicinājumu starptautiskajai kārtībai ilgtermiņā, ceturtdien paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Pat turpinoties prezidenta [Vladimira] Putina karam, mēs joprojām koncentrēsimies uz visnopietnāko ilgtermiņa izaicinājumu starptautiskajai kārtībai. Un to rada Ķīnas Tautas Republika," sacīja Blinkens runā Džordža Vašingtona universitātē Vašingtonā..

Viņš piebilda, ka Ķīna ir vienīgā valsts, kam ir gan nodoms pārveidot starptautisko kārtību, gan ekonomiskā, diplomātiskā, militārā un tehnoloģiskā vara, lai to izdarītu.

Blinkens norādīja, ka ASV prezidenta Džo Baidena valdība jau no sākuma ieņēmusi stingru nostāju attiecībā pret Ķīnu un ir atzinusi, ka Ķīnai ir īpaša vieta ASV ārpolitikā - tā ir lielākā ASV konkurente.

Ķīna un ASV ir divas lielākās ekonomikas pasaulē.

Blinkens uzsvēra, ka Ķīnai ir izšķiroša loma pasaules ekonomikā un tādu globālu problēmu risināšanā kā klimata pārmaiņas un Covid-19 pandēmija.

Tas nozīmē, ka ASV un Ķīnai nav citu iespēju, kā sadzīvot vienai ar otru, veidojot "vienas no vissarežģītākajām un svarīgākajām attiecībām no visām, kas mums ir pasaulē", norādīja Blinkens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu