Valsts policijas iekšējās kontroles birojs atklāj, ka darbinieks nepamatoti vācis ziņas par Bunkus slepkavības lietu

CopyLinkedIn Draugiem X
Aizsaules ielā 1, izmantojot šaujamieroci, nogalināts maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus, kurš pārvietojās ar baltas krāsas mašīnu.
Aizsaules ielā 1, izmantojot šaujamieroci, nogalināts maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus, kurš pārvietojās ar baltas krāsas mašīnu. Foto: Zane Bitere/LETA

Tieši pirms četriem gadiem 31.maijā slepkavas izdzēsa jaunā advokāta un maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus dzīvību. Viņš bija iesaistījies vairākās skaļās lietās - strādāja pie maksātnespējīgās Trasta komercbankas, vēlējās kļūt par ABLV likvidatoru. Tāpēc versijas, kam Bunkus varētu būt stāvējis ceļā, bija vairākas, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Šonedēļ policija paziņoja, ka Bunkus lieta ir atklāta. Un aiz tās stāv uzņēmējs Mihails Uļmans. Biznesmenis, par kura draudzīgajām saitēm ar ietekmīgu augsta ranga policijas priekšnieku Bunkus bija informējis tiesībsargājošās iestādes. 

Pārdrošā slepkavība notika agrā rītā pie Meža kapiem. Kravas automašīnā paslēpušies noziedznieki raidīja lodes Mārtiņa Bunkus apvidus auto priekšējā stiklā. Noziegumā izmantoto spēkratu pie krematorijas atrada sadedzinātu. Pēdas bija slēptas profesionāli. Pāri palika auto karkass un metāla stienis Kalašņikova automātam. Aukstasinīgi pastrādātā nozieguma izpildītāji aizmuka.

Pēc četriem gadiem policija ziņo, ka pasūtījuma slepkavība ir atklāta. Noskaidrota visu iesaistīto personu ķēde. Esot zināmi kā slepkavības izpildītāji, tā pasūtītāji. Savās mājās Mežaparkā otrdien aizturēja uzņēmēju un baņķieri Mihailu Uļmanu. Viņš biznesā darbojas jau no 90-tajiem un visus šos gadus nemainīgi atradies miljonāru saraksta augšgalā.

Uļmanu uz tiesu atveda saslēgtu rokudzelžos. Seju slēpa maska, uz galvas - kapuce.

Pēc rūpīgi plānotās aizturēšanas operācijas policija uzņēmēju Uļmanu vēlējās paturēt apcietinājumā. Atrodoties brīvībā, viņš varētu traucēt izmeklēšanai. Uļmana advokāte piedāvāja viņu atbrīvot pret drošības naudu, taču tiesa tam nepiekrita. Uļmans paliks apcietinājumā.

Par Bunkus slepkavību aizdomās tur arī Aleksandru Babenko. Viņš ir Uļmana biznesa partneris vairāk nekā trīsdesmit gadu. Babenko policija aizturēja uz Jūrmalas šosejas. Mums zināms, ka viņam palicis slikti ar veselību un Babenko nogādāts Stradiņa slimnīcā. Tomēr uz drošības līdzekļa skatīšanu tiesā uzņēmējs ieradās pats, policijas konvoja pavadīts. Ne Babenko, ne Uļmans latviski nesaprot, abiem tiesas zālē bija nepieciešams tulks. Babenko advokāte sola lēmumu par apcietinājumu pārsūdzēt.

“Nekā personīga” zināms, ka apcietinājums šajā nedēļā piemērots vēl vienam aizdomās turētajam par Bunkus slepkavību. Policija neatklāj ne personas, ne viņu lomu sadalījumu. Nerunīgs ir arī VP Sevišķi smagu noziegumu izmeklēšanas nodaļas izmeklētājs, kurš ar šo lietu strādā no pirmās dienas.

Uļmana vārds slepkavības kontekstā izskanējis jau iepriekš. Mārtiņš Bunkus bija pārtikas vairumtirgotāja uzņēmuma “Rego Trade” administrators.

Īsi pirms bankrota pasludināšanas uzņēmums tika pārdots ārzonas kompānijai, valdē iecelti bezpajumtnieki. No uzņēmuma turpināja aizplūst nauda un pazuda aktīvi. Banku operācijām bija fiktīvu darījumu pazīmes. Pret iepriekšējiem “Rego trade” valdes locekļiem, tai skaitā Uļmanu, Bunkus cēla prasības tiesā un piedzina vairākus simtus tūkstošu eiro. Pēc Bunkus iesniegumiem policija ierosināja četrus kriminālprocesus, tai skaitā par uzņēmuma tīšu novešanu līdz bankrotam.

Divus gadus pirms slepkavības, 2016.gada februārī Bunkus vērsās pie Ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera. Viņš aprakstīja konfliktu ar Uļmanu un teica, ka pret viņu policijā tiekot safabricētas lietas. Administrators runāja arī par draudiem dzīvībai. Iesniegumā kā iespējamais agresors bija nosaukts Mihails Uļmans.

Tā paša gada septembrī ģenerālprokuroram Bunkus rakstīja vēlreiz. Atstāstīja kādu sarunu, ka viņu, līdzīgi kā citu uzņēmēju, kurš nonācis konfliktā ar Uļmanu, varētu arī nošaut. Neskatoties uz šiem izrēķināšanās draudiem, tiesībsargājošo iestāžu rīcība nesekoja.

Bunkus gadu pirms slepkavības Finanšu un kapitāla tirgus komisijai ziņoja par iespējamiem naudas atmazgāšanas darījumiem Uļmanam pastarpināti piederošajā Latvijas pasta bankā, tagad “LPB Bank”.

Bunkus iesniegumu pievienoja citiem darba materiāliem, un pēc gada banku sodīja ar vairāk nekā divu miljonu eiro lielu sodu.

Savā iesniegumā ģenerālprokuroram Mārtiņš Bunkus minēja vēl kādu faktu. Uļmans, iespējams, policijā kādu piekukuļo. Un atbalstu uzņēmējam sniedzot augsta ranga policijas darbinieks Andrejs Sozinovs. Viņš bija Kriminālpolicijas šefs Rīgas reģionā, un Sozinovu pieredzes un kontaktu dēļ sauca par vienu no ietekmīgākajiem policistiem valstī.

Paralēli darbam policijā Sozinovs kādu laiku strādāja arī “LPB Bank” apsardzē. KNAB Bunkus aizdomas pārbaudīja, taču neko neatrada. Sozinovs amatu tobrīd saglabāja.

Nogalinātā Bunkus ģimene uzskata, ka Sozinovs, iespējams, centies iejaukties policijas darbā arī pēc Bunkus nogalināšanas. Pirms diviem gadiem VP Iekšējās kontroles birojs, nopratinājis ap 30 policistus un atklājis, ka viens darbinieks nespēj pamatot, kāpēc izmantojis datu bāzes un vācis ziņas par Bunkus slepkavības lietu. Ierosināta disciplinārlieta .

Policijas vadībā nonākot Armandam Rukam, Sozinovu pārcēla amatā uz Jelgavu. Bet darbu policijā pavisam viņš atstāja tikai pagājušajā vasarā, kad viņu apsūdzēja naudas atmazgāšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Uzreiz pēc administratora slepkavības Uļmans pieteicās uz Bunkus mantojumu - vairāk nekā 300 tūkstošiem eiro (345 748 eiro).

Uļmans par Bunkus ģimenes pārstāvju izteikumiem bija vērsies tiesā, prasot godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu un kompensācijas piedziņu, taču tiesā zaudēja.

Pēc Mārtiņa Bunkus nāves, par “Rego trade” maksātnespējas administratoru kļuva Kaspars Novicāns. Viņš arī vērsies tiesā pret Bunkus ģimeni, lai atgūtu līdzekļus Uļmana labā, un vēl piedevām līdzekļus prasa ieskaitīt “LPB Bank”, kurā Uļmans ir viens no patiesajiem labuma guvējiem. Novicāns raidījumam apgalvo, ka vērsties pret Bunkus ģimeni viņam liekot likums. Policija aicina visas tās personas, kurām ir ko liecināt Bunkus slepkavības lietā, pieteikties pašām labprātīgi. Un sola garantēt anonimitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu