Saeimas komisijā izceļas diskusijas, kāpēc Latvija aizvien iepērk Covid-19 vakcīnas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Pfizer"/"BioNTech" vakcīna. Ilustratīvs attēls.
"Pfizer"/"BioNTech" vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: LUKAS BARTH/REUTERS

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja 24 374 821 eiro pārdali Veselības ministrijai (VM), lai segtu izdevumus, kas radušies saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu, nodrošinot vakcīnu iegādi.

Komisijas sēdē izraisījās diskusijas, kāpēc Latvija joprojām iepērk vakcīnas, lai gan valstī jau ir izveidojušies ievērojami neizmantoto vakcīnu krājumi un tās nākas ziedot citām valstīm.

VM Valsts sekretāres vietnieks finanšu jautājumos Boriss Kņigins komisijā informēja, ka patlaban izlietoti ir aptuveni 2,8 miljoni vakcīnu, atlikums ir 2,1 miljons vakcīnu, bet 2020. un 2021.gadā noslēgtie līgumi paredz vēl aptuveni divu miljonu vakcīnu piegādi.

VM Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere komisijā skaidroja, ka ar Eiropas Komisiju (EK) noslēgtie līgumi ir neelastīgi un neparedz atteikšanos no vakcīnu piegādēm.

VM jau vairākkārt esot sūtījusi vēstules EK par nepieciešamību pārskatīt līgumus, taču risinājums līdz šim nav atrasts.

Vienlaikus Kaupere piebilda, ka gandrīz visi eksperti prognozē jaunu Covid-19 uzliesmojumu rudenī, lai gan patlaban nevarot pateikt, kāds tieši vīrusa paveids gaidāms rudenī un kādas vakcīnas būs pret to efektīvas. Tādēļ patlaban varot pārcelt vakcīnu iegādes uz rudeni, veicot par tām priekšapmaksu.

Kā informē VM, līdzekļi 24,4 miljonu eiro apmērā nepieciešami, lai novērstu risku, ka šogad liels skaits nevakcinētu augsta riska pacientu nonāk slimnīcās, ir jāpanāk vismaz 90% personu virs 60 gadu vecuma vakcinācijas aptvere.

Finansējums pārdalīts no budžeta resora programmas "Finansējums veselības jomas pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" uz VM budžeta apakšprogrammu "Centralizēta medikamentu un materiālu iegāde".

Programmai "Finansējums veselības jomas pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" kopējais piešķirtais finansējums ir 131 245 007 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu