Kucina: Līdz regulējuma izstrādei viendzimuma pāru aizsardzību regulēs tiesa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina piedalās preses konferencē par bezmaksas mediāciju ģimenes lietās un mediatoru bezmaksas konsultācijām tiesās.
Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina piedalās preses konferencē par bezmaksas mediāciju ģimenes lietās un mediatoru bezmaksas konsultācijām tiesās. Foto: Zane Bitere/LETA

Līdz brīdim, kad būs īstenota regulējuma pilnveide par Satversmes tiesas (ST) spriedumu saistībā ar viendzimuma pāru aizsardzību, tiesību normu piemērotāji - iestādes un administratīvās tiesas - Satversmi piemēros tieši un nepastarpināti, sacīja ST priekšsēdētāja vietniece Irēna Kucina.

Šodien pienācis termiņš ST spriedumu izpildei, kuros lemts par viendzimuma pāru tiesisko atzīšanu. Līdz šim neesot bijis indikāciju par spriedumu izpildi tiesas noteiktajā laikā.

Kucina norādīja, ka ar ST spriedumiem regulējums, ciktāl tas neparedz noteiktas tiesības viendzimuma pāriem, atzīts par spēkā neesošu no šī gada 1.jūnija.

ST attiecīgajos spriedumos sniegusi skaidrus un izvērstus apsvērumus par to, kas likumdevējam būtu jāņem vērā, pilnveidojot normatīvo regulējumu - grozot esošo vai pieņemot jaunu regulējumu. ST tiesnese uzsver, ka demokrātiskā tiesiskā valstī ST spriedumus ievēro un izpilda ikviena valsts institūcija.

Jau vēstīts, ka Civilās savienības likumprojektu, pildot ST 2020.gada spriedumu, izstrādājusi Tieslietu ministrija. Likums, ja tas tiks pieņemts, pavērs iespēju divām pilngadīgām personām stāties civilajā savienībā, darot "redzamas" savas attiecības valsts priekšā, tostarp nereģistrētā kopdzīvē dzīvojošiem pāriem, viendzimuma pāriem, kā arī pensionāriem, kas ekonomisko iemeslu dēļ dzīvo vienā mājsaimniecībā.

Plānots, ka ceturtdien, 2.jūnijā, Saeima skatīs Civilās savienības likumu trešajā lasījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu