Paziņojums par NASAMS pretgaisa aizsardzības sistēmu piegādi Latvijai ir satraucošs. Šādas sistēmas izvietošana Latvijā būtiski uzlabos ne tikai mūsu valsts, bet visas Baltijas gaisa aizsardzības spējas. No otras puses, par vājajām spējām gaisa aizsardzībā Latvijā un Baltijā tiek runāts jau sen, bet par grūdienu izdarīt tik ļoti nepieciešamo kalpojis karš Ukrainā.

Šo sistēmu piegāde Latvijai gan nenozīmē, ka mēs tās iegūsim savā īpašumā. Tās joprojām pieder Spānijai. Šobrīd palielinātais aizsardzības budžets Latvijā sniedz iespēju paātrināt kritiski svarīgo spēju attīstību, skaidro Latvijas Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas vadītāja Anete Gnēze. Par pretgaisa aizsardzības spēju uzlabošanu Latvijā tiek domāts jau ilgi, taču līdz šim grūtības sagādājusi nepieciešamā finansējuma attiecīgo tehnoloģiju iegādei nodrošināšana. Tā, piemēram, pretgaisa aizsardzības spēju uzlabošana tika iekļauta Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānā 2020.-2032. gadam.

“Pašlaik jau ir sākta tirgus izpēte un uzrunāti visi pasaules līmeņa ražotāji. Iepriekš šīs spējas attīstību Aizsardzības ministrija plānoja uzsākt pēc 2027.gada pieejamā budžeta ietvaros, jo ātrāk nebija pieejams finansējums,” atklāj Gnēze. Viņa gan piebilst: tā kā notiek tirgus izpēte, vēl ir grūti pateikt, kādas sistēmas tiks iegādātas. Tās var būt NASAMS, bet tiklab tās var būt citas, līdzīgas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X