Aktuālais frontē Austrumukrainā ievainoti divi "Reuters" žurnālisti

Papildināts plkst.20
TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas īstenotais karš Ukrainā
Krievijas īstenotais karš Ukrainā Foto: Madis Veltman

Ukrainā piektdien vieglus ievainojumus guvuši divi starptautiskās ziņu aģentūras "Reuters" žurnālisti, bet viņu šoferis nogalināts, paziņojis aģentūras pārstāvis.

"Divi "Reuters" žurnālisti guva vieglus ievainojumus, kad ceļā uz Severodonecku viņus apšaudīja," teikts aģentūras paziņojumā.

"Viņi brauca Krievijas atbalstīto separātistu nodrošinātā transportlīdzeklī, kuru vadīja separātistu norīkota persona. Transportlīdzekļa vadītājs tika nogalināts," teikts paziņojumā.

Okupanti Ukrainā iznīcinājuši 24 000 kilometru ceļu un 300 tiltu

Krievijas armija 100 kara dienu laikā Ukrainā iznīcinājusi 24 000 kilometru ceļu un 300 tiltu, piektdien sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Ukrainas autoceļu pārvalde.

"Ienaidnieks nebeidz postīt mūsu infrastruktūru, bet valsts kara apstākļos turpina dzīvot un atjaunoties," teikts paziņojumā.

Šobrīd apturēti visi "lielās būvniecības" vērienīgie projekti, bet darbs notiek vienīgi kritiski svarīgajos maršrutos "dzīvības ceļos".

Cita starpā nodrošināta satiksme pār 39 pagaidu tiltiem ceļos uz Kijivu, Irpiņu, Buču, Hostomeļu, Černihivu, Harkivu, Sumiem un Mikolajivu.

Atklāta satiksme Varšavas šosejā no Kijivas līdz Koveļai, kā arī kravas auto satiksme pa šoseju M-06 Kijiva-Čopa.

Krievija okupējusi aptuveni piekto daļu Ukrainas

Krievija okupējusi apmēram piektdaļu Ukrainas teritorijas, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Šodien apmēram 20% mūsu teritorijas ir okupantu kontrolē," sacīja Zelenskis ceturtdien videouzrunā Luksemburgas parlamentam.

Viņš teica, ka 2014.gadā Krievija, okupējot Krimu un iegūstot faktisku kontroli pār daļu Doneckas un Luhanskas apgabalu, atņēmusi Ukrainai 43 000 kvadrātkilometru lielu teritoriju, kas platības ziņā līdzinās Nīderlandei.

Taču tagad Krievijas okupētā teritorija palielinājusies līdz gandrīz 125 000 kvadrātkilometru un ir daudz lielāka nekā trīs Beniluksa valstu - Beļģijas, Nīderlandes un Luksemburgas - kopējā platība, sacīja Zelenskis.

Viņš piebilda, ka apmēram 300 000 kvadrātkilometru lielā teritorijā ir mīnas un nesprāgusi munīcija.

Domnīca: Krievijai pēc Severodoneckas kaujām diez vai pietiks spēku Doneckas apgabala sagrābšanai

Ukrainā iebrukušais Krievijas karaspēks visu savu uzbrukuma potenciālu, visdrīzāk, iztērēs kaujās par Severodonecku, prognozē ASV domnīca "Kara studiju institūts" (ISW).

Šobrīd okupanti nosprauduši mērķi sagrābt Severodonecku un tai līdzās esošo Lisičansku, lai pavēlniecība varētu atskaitīties savas valsts pilsoņiem par visas Luhanskas apgabala teritorijas "atbrīvošanu".

Tomēr okupācijas karaspēkam diez vai pietiks spēku, kas ir nepieciešami, lai pēc tālākiem zaudējumiem Severodoneckas apkaimē sagrābtu būtisku Doneckas apgabala daļu.

"Krievijas spēkus, acīmredzot, ierobežo reljefs Donbasā, un tie turpinās sastapties ar problēmām pie Siverskijdonecas upes forsēšanas, lai pabeigtu Severodoneckas-Lisičanskas aplenkšanu un virzītos tālāk uz rietumiem no Limanas Slovjanskas virzienā caur Rajhorodoku," norāda ISW eksperti.

Kauja par Severodonecku nav beigusies

Ukrainas armijai izdevies noturēt pozīcijas stratēģiski svarīgajā Severodoneckas pilsētā, pavēstīja Ukrainas Ģenerālštābs.

"Kaujas Severodoneckas centrā turpinās," piektdien pavēstīja Ģenerālštābs, norādot, ka Krievijas spēki turpina apšaudīt ukraiņu pozīcijas šajā pilsētā, kā arī Borivskas un Ustinivkas rajonos, un Lisičanskā.

Krievijas spēki veikuši aviācijas triecienus Mirna Dolinai, kā arī neveiksmīgi mēģinājuši ieņemt līdzās esošās Metiolkinu un Bilohorivku.

Ienaidnieka centieni nogriezt piegāžu ceļus, kas Severodonecku savieno ar rietumiem, uzbrūkot Bahmutas apvidum, arī bijuši nesekmīgi.

Slovjanskas apvidū Krievijas spēkiem izdodas gūt lēnu progresu.

Notikuši mēģinājumi sturmēt pilsētu no Limanas puses, teikts ziņojumā, norādot, ka Krievijas uzbrukums no ziemeļiem atvairīts, ienaidniekam ciešot lielus zaudējumus.

Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 30 950 karavīru

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši aptuveni 30 950 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1367 tankus, 3366 bruņutransportierus, 661 lielgabalu, 207 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 95 zenītartilērijas iekārtas, 210 lidmašīnas, 175 helikopterus, 535 bezpilota lidaparātus, 121 spārnoto raķeti, 2329 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 51 specializētās tehnikas vienību.

Aizvadītājā diennaktī vislielākos zaudējumus Krievijas karaspēks cietis Bahmutas virzienos.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Foto: Harkiva, 1. jūnijs

Foto: Ukraina, 29.-30. maijs

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu