Ukrainas bēgļi var pieteikties latviešu valodas mācībām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) konkursā ir izraudzījies 33 organizācijas, kas Ukrainas iedzīvotājiem nodrošinās bezmaksas latviešu valodas apmācības, informēja SIF pārstāve Zane Jēkabsone.

Līdz ar to uzsākta pieteikšanās latviešu valodas kursiem, kas pieejami visā Latvijā gan klātienē, gan attālinātā, gan arī hibrīda režīmā. Pieteikties iespējams tīmekļvietnē "sif.gov.lv" vai pa tālruni 27 380 380.

Jēkabsone norāda, ka konkursa "Latviešu valodas mācības Ukrainas civiliedzīvotājiem" mērķis bija noteikt pēc iespējas vairāk pakalpojuma sniedzēju, kas nodrošinās bezmaksas latviešu valodas mācības vismaz 120 stundu apjomā A1 līmenī Ukrainas iedzīvotājiem visos Latvijas reģionos, tā piedāvājot Ukrainas kara bēgļiem izvēles iespējas valodas apguvei katram ērtā vietā un laikā.

SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce vērtēja, ka plānotie latviešu valodas pakalpojuma sniedzēji var nodrošināt kopumā lielāku kapacitāti, nekā sākotnēji bija plānots. Ja iepriekš SIF rēķinājās, ka aptuveni 7000 Ukrainas iedzīvotāji Latvijā varētu apgūt valsts valodu ar šim mērķiem piešķirto finansējumu, lai veiksmīgi iekļautos Latvijas sabiedrībā, izglītībā un nodarbinātībā, tad konkursa rezultātā valodu būs iespējams apgūt aptuveni 12 tūkstošiem cilvēku.

Pēc Pūces paustā, mācību programma ļaus apgūt tādas prasmes kā klausīšanās, lasīšana, runāšana un rakstīšanas prasmes saziņai vienkāršās sadzīves un ikdienas situācijās. Latviešu valodas mācības plānotas no jūnija līdz decembra beigām.

Pieteikumus latviešu valodas apmācībām varēja iesniegt visu Latvijas reģionu tiešās vai pastarpinātās valsts pārvaldes iestādes, atvasinātas publiskas personas, citas valsts iestādes vai privāto tiesību juridiskās personas, starptautiskās organizācijas pārstāvniecības Latvijā, kas darbojas saliedētas sabiedrības attīstības, izglītības vai sociālās iekļaušanās jomā. Konkursa rezultātā piesaistīti 33 valodas mācību nodrošinātāji, kas ir Latvijā reģistrētas izglītības iestādes vai valodas programmu īstenošanai saņēmuši licenci pašvaldībā.

Konkursā iesniegtos pieteikumus vērtēja pieteikumu vērtēšanas komisija, kuras sastāvā ir divi pārstāvji no Kultūras ministrijas, pa vienam pārstāvim no Izglītības un zinātnes ministrijas, Latviešu valodas aģentūras, Latvijas Pašvaldību savienības. Komisijas sastāvā bija arī SIF pārstāvis, kurš vadīja vērtēšanas komisijas darbu, bet atbilstības kritēriju vērtēšanā un balsošanā nepiedalījās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu