Nausēda: Tirgošanās ap sankcijām pamudinātu Kremli uz jaunām agresijas formām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mariupoles drāmas teātris.
Mariupoles drāmas teātris. Foto: @bidetmarxman/Twitter

Ja tiks pieļauta tirgošanās ap Krievijai noteiktajām sankcijām, tas pamudinās Kremli ķerties pie jaunām agresijas formām, trešdien brīdinājis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, reaģējot uz Turcijas paziņojumu, ka Maskavas prasības atcelt sankcijas apmaiņā pret palīdzību Ukrainas labības eksporta nodrošināšanā esot uzskatāmas par pamatotām.

"Ja mēs sāksim apšaubīt savu sankciju lietderību vai tirgoties ar tām, Krievijai tas radīs papildu stimulus ķerties pie jaunām agresijas formām," viņš sacījis žurnālistiem. "Varam nonākt pat līdz tam, ka no sankcijām diez kas nepaliks pāri, bet Krievija izmantos visas iespējas izvērst savu agresiju Ukrainā."

Pēc Nausēdas teiktā, būtu jājautā pašiem ukraiņiem, ko viņi domā par iespēju apmaiņā pret Odesas ostas atvēršanu eksportam mīkstināt Krievijai noteiktās sankcijas.

"Domāju, atbildi nav grūti prognozēt," viņš piebildis.

Kā uzsvēris Lietuvas prezidents, šobrīd ir svarīgi "palikt konsekventiem un nesākt demonstrēt savu nevienprātību".

Viņš norādījis, ka pašlaik tiek mērķtiecīgi strādāts pie tā, lai sankciju loku savilktu aizvien ciešāk, cerot, ka tas ietekmēs Krievijas ekonomiku un līdz ar to arī Krievijas rīcību.

Kā ziņots, Ukraina, kas ir viena no lielākajām labības eksportētājām pasaulē, nevar izmantot savas ostas pie Melnās jūras, jo tās bloķējusi Krievijas flote. Rietumi apsver iespējas labību transportēt pa dzelzceļu caur citām Eiropas valstīm, taču tas ir sarežģīti, jo jāizved ļoti liels kravu apjoms.

Trešdien Turcijas un Krievijas ārlietu ministri Ankarā apsprieda iespēju nodrošināt Melnajā jūrā koridoru, pa kuru kuģi no Ukrainas ostām varētu izvest labības kravas, tomēr šī iecere nav pavirzījusies uz priekšu.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu preses konferencē pēc tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu cita starpā paziņoja, ka Maskavas prasības likvidēt šķēršļus Krievijas preču eksportam kā nosacījums Ukrainas labības eksporta nodrošināšanai esot uzskatāmas par likumīgām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu