Lielbritānijas iekšlietu ministre apstiprina Asanža izdošanu ASV

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Lielbritānijas iekšlietu ministre Priti Patela piektdien apstiprinājusi "WikiLeaks" dibinātāja Džūljena Asanža izdošanu ASV, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Asanža izdošanu ASV Lielbritānijas tiesa apstiprināja jau aprīlī, galīgo lēmumu par izdošanu atstājot iekšlietu ministres ziņā.

Asanžam būs 14 dienas laika, lai lēmumu par izdošanu ASV pārsūdzētu.

"WikiLeaks" dibinātaju Asanžu ASV apsūdz par spiegošanu.

Kā ziņots, Vašingtona vēlas tiesāt Asanžu par ASV pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010.gadā "WikiLeaks" publicētajiem tūkstošiem nopludināto militāro un diplomātisko dokumentu. Atbilstoši šīm apsūdzībām Asanžam draud 175 gadu cietumsods.

Londonas apelāciju tiesa decembrī atcēla zemākās instances lēmumu, ka Asanža garīgā veselība esot pārāk trausla, lai stātos ASV tiesas priekšā, un atļāva Asanža izdošanu ASV.

Austrālijas pilsonis Asanžs septiņus gadus slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par savu līdzstrādnieču izvarošanu. 2019.gada novembrī Zviedrijas prokuratūra beidza izmeklēšanu šajā lietā.

2019.gada aprīlī Asanžs no vēstniecības tika izlikts, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja. Lielbritānijas tiesa piesprieda viņam 50 nedēļu cietumsodu par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā. Pēc soda izciešanas viņš tika paturēts Belmāršas cietumā, kamēr tiek izskatīta ASV prasība viņu izdot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu