Valsts Meža dienests pāries uz digitālu dokumentu apriti; iesniegumi jāiesniedz tiešsaistē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dators. Ilustratīvs attēls
Dators. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Iesniegumi Meža valsts reģistrā būs iesniedzami un Valsts Meža dienesta (VMD) izdotie administratīvie akti būs paziņojami tikai tiešsaistē, paredz 21. jūnijā valdībā atbalstītie grozījumi Valsts Meža dienesta likumā.

Zemkopības ministrija skaidro, ka valstī notiek pāreja uz valsts pārvaldes pakalpojumu digitalizāciju, un vairākas institūcijas jau ir pārgājušas uz iesniegumu iesniegšanu un lēmumu paziņošanu elektroniski, kā arī lielākā daļa iedzīvotāju ir apguvuši prasmes darbam tiešsaistē. Arī VMD ir ieviesis tehniskos risinājumus darbam tiešsaistē.

Pašlaik klients VMD iesniegumus iesniedz, izmantojot dažādus to iesniegšanas veidus - rakstveidā (papīra veidā vai kā elektroniski parakstītu dokumentu, iesniedzot to ārpus Meža valsts reģistra), mutiski vai tiešsaistē Meža valsts reģistrā.

Saskaņā ar dienesta apkopoto pakalpojumu statistiku 2021.gadā 53,9% iesniegumu tika saņemti elektroniski.

Atsevišķiem pakalpojumiem jau patlaban dienesta komunikācija ar klientu notiek tikai elektroniski, bet, izmantojot dažādus elektroniskās saziņas rīkus - e-pastu, tiešsaistē Meža valsts reģistrā, labvēlīga administratīvā akta paziņošanu dienesta tīmekļvietnē.

VMD nodrošina dažāda veida pakalpojumus meža apsaimniekošanas un medību jomā, tādēļ informācijas aprites paātrināšanai, monetāro un ar iesnieguma sagatavošanu, parakstīšanu un nosūtīšanu saistīto slogu samazināšanai, kā arī informācijas drošības palielināšanai likumā noteikts, ka iesniegumi strukturētu datu veidā iesniedzami tiešsaistē Meža valsts reģistrā un dienesta izdotie administratīvie akti paziņojami tikai tiešsaistē Meža valsts reģistrā. Šo nosacījumu ieviešanai paredzēts pārejas periods.

Lai izpildītu iestādes funkcijas pārejas periodā, pirms pāriešanas uz pilnībā elektronisku informācijas apriti, kamēr tiek testēti elektroniskie risinājumi, personām tiek saglabātas iespējas vērsties dienestā ar iesniegumu dažādos veidos - gan ar iesniegumu mutvārdos, gan rakstveidā, kā arī paredzēta iespēja iesniegumus strukturētu datu veidā iesniegt tiešsaistē Meža valsts reģistrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu