Aktuālais frontē ⟩ Ukraina Čūsku salā iznīcinājusi Krievijas zenītartilērijas iekārtu "Pancir S1"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Čūsku sala
Čūsku sala Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP/Scanpix

Ukrainas armija, apšaudot Čūsku salu, iznīcinājusi krievu pašgājēju zenītartilērijas iekārtu "Pancir S1", kā arī radiolokācijas staciju un automobiļus, trešdien ziņo operatīvais štābs "Dienvidi".

Diennakts laikā dienvidu karadarbības zonā likvidēti arī 49 krievu iebrucēji, divas pašgājējas haubices, viens vilcējs, radioelektroniskās karadarbības stacija, munīcijas noliktava, kā arī pieci automobiļi un bruņutehnikas vienības.

Kopumā dienvidu karadarbības zonā Ukrainas artilērija diennakts laikā apšaudījusi 150 pretinieka mērķus, bet aviācija veikusi piecus uzlidojumus.

Londona: Krievija gatavojas uz Donbasu pārsviest lielu rezerves apakšvienību skaitu

Krievija, pēc visa spriežot, gatavojas tam, lai mēģinātu pārsviests uz Donbasu lielu skaitu rezerves apakšvienību, teikts jaunākajā Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas izlūkinformācijas apkopojumā.

Donbasā turpinās spēcīgas apšaudes, jo Krievija cenšas aplenkt Severodoneckas rajonu caur Izjumu ziemeļos un Popasni dienvidos, teikts paziņojumā.

Abu pušu spējas izveidot un izvērst frontē rezerves apakšvienības, kā šķiet, kara rezultātam kļūst arvien svarīgākas.

Atsevišķi britu izlūkdienests raksturo situāciju ar zaudējumiem pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" ("DTR") rindās.

Krievijas varasiestādes nav publicējušas datus par militāro zaudējumu apjomu Ukrainā kopš 25.marta. Tomēr pati pseidorepublika 16.jūnijā atzina, ka kopš gada sākuma 2128 karavīri krituši un 8897 ievainoti.

"Zaudējumu līmenis "DTR" ir līdzvērtīgs aptuveni 55% no to sākotnējā skaita, kas akcentē Krievijas un prokrievisko spēku ārkārtējo izsīkumu Donbasā. Pastāv liela varbūtība, ka "DTR" spēki ir apgādāti ar novecojušu bruņojumu un tehniku," norāda izlūkdienests.

Aiztur 20 iespējamos diversantus; pusi no tiem - Kijivā

Ukrainas Iekšlietu ministrijas darbinieki pagājušajā nedēļā aizturēja vairāk nekā 20 iespējamus diversantus, un apmēram 10 no viņiem tika aizturēti Kijivā, televīzijā paziņoja iekšlietu ministra pirmais vietnieks Jevhens Jenins.

"Stratēģisko izmeklēšanu departaments un Nacionālā policija pagājušajā nedēļā aizturēja vairāk nekā 20 cilvēku, kas var būt līdzdalībnieki sadarbībā ar ienaidnieku. Tikai Kijivā vien pagājušajā nedēļā tika aizturēti apmēram 10 iespējami diversanti," atzīmējja Jenins.

Viņš atgādināja, ka Iekšlietu ministrija turpina atrast un aizturēt diversiju un izlūkošanas grupas. Likuma sargi blokposteņos un patrulēšanas gaitā apskata aizdomīgus transportlīdzekļus. Pagājušajā nedēļā visā valstī tika veikti aptuveni 20 tūkstoši šādu apskašu.

"Simtiem cilvēku ir radījuši aizdomas par iespējamu sadarbību ar pretinieku. Tādus cilvēkus uzreiz nodod Ukrainas Drošības dienesta apakšvienībām tālākai apstākļu noskaidrošanai," sacīja Jenins.

Viņš informēja, ka aizturētajiem tiek atņemti šaujamieroči, granātas, patronas un aizliegta simbolika.

Jenins precizēja, ka kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma Ukrainas likuma sargi ir atmaskojuši 90 diversiju un izlūkošanas grupas un aizturējuši vairāk nekā 820 cilvēkus par diversiju darbību.

Sagrauti 20-30% Ukrainas infrastruktūras

Krievijas pilna apjoma iebrukumā Ukrainā ir sagrauti 20-30% Ukrainas infrastruktūras, paziņoja Ukrainas infrastruktūras ministrs Oleksandrs Kubrakovs intervijā Francijas laikrakstam "Le Monde".

Kara gaitā ir sagrauti ceļi, tilti, ostas, dzelzceļš un lidostas.

Pēc stāvokļa uz 25.maiju kopējais tiešo zaudējumu apjoms Ukrainas ekonomikai, kas nodarīts, sagraujot dzīvojamās un nedzīvojamās ēkas, bija 105,5 miljardi ASV dolāru, tai skaitā 40 miljardi dolāru transporta iznīcināšanas dēļ.

Kubrakovs atzīmēja, ka valsts cenšas atjaunot prioritāros objektus, neraugoties uz tālākas sagraušanas risku. Dažos atbrīvotajos reģionos jau ir sākušies atjaunošanas darbi, bet resursu trūkuma dēļ tas nevar notikt ātri.

Ministrs sacīja, ka no okupantu darbībām visvairāk cietušās pilsētas ir Mariupole, Harkiva, Černihiva, Severodonecka un Lisičanska.

320 tūkstoši ukraiņu ir zaudējuši savas mājas.

Eiropas Komisijas viceprezidents Žuzeps Borels pirms tam paziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins grib fiziski sagraut Ukrainu, lai iznīcinātu ukraiņu nācijas ideju.

Zelenskis mudina ES nekavējoties vērst pret Krieviju septīto sankciju paketi

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien atkārtoti aicinājis Eiropas Savienību (ES), cik ātri vien iespējams, vērst pret Krieviju septīto sankciju paketi.

"Krievijai jāizjūt pieaugošs spiediens par kara turpināšanu un par savu agresīvo, antieiropeisko politiku," uzsvēra Zelenskis, piebilstot, ka Ukrainai savukārt steidzami nepieciešamas ieroču piegādes.

"Tūkstošiem cilvēku dzīvības ir tieši atkarīgas no mūsu partneru ātruma," norādīja Ukrainas prezidents.

Viņš arī informēja, ka Ukrainas armijai izdevies nostiprināt savu aizsardzības līniju Luhanskas apgabalā, par kura teritoriju šobrīd notiek sīvas kaujas.

Tikmēr krievi turpina nežēlīgi bombardēt Hersonas apgabalu.

Tajā pašā laikā Ukrainas dienvidos teritorijas ap krievu okupēto Hersonu pamazām tiek atbrīvotas, piebilda Zelenskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu