Lietavu izraisīta noslīdeņa dēļ apmeklētājiem slēdz vēsturisko Viļņas simbolu, Ģedimina kalnu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ģedimina kalns,
Ģedimina kalns, Foto: Vidmanto Balkuno / 15 min

Saistībā ar lietavu izraisītu zemes noslīdeni trešdien apmeklētājiem slēgts vēsturiskais Viļņas simbols Ģedimina kalns, paziņoja Lietuvas Nacionālais muzejs.

"Kalna stabilitāte nav apdraudēta. Slēgšana ir piesardzības pasākums, līdz speciālisti pabeigs novērtēt tā stāvokli pēc pagājušās nakts spēcīgās līšanas," informēja muzejā.

Gaidāms, ka kalns apmeklētājiem tiks atvērts 28.jūnijā.

Ģedimina pils kalna ziemeļaustrumu nogāzē noslīdenis tika fiksēts trešdienas rītā pēc spēcīgām lietavām iepriekšējā dienā. Speciālisti sāka ārkārtas nostiprināšanas darbus.

Kā norādīja Lietuvas Nacionālais muzejs, kalna stāvoklis tiek rūpīgi uzraudzīts un nevar izslēgt jaunu plaisu un zemes noslīdeņu veidošanos.

Kalna ilgtermiņa stabilitāti nodrošinās ainavu veidošanas projekts, kurš maijā tika atsākts pēc tam, kad Nacionālais muzejs parakstīja līgumu ar jaunu ainavu arhitektu.

2017.gada nogalē lietavu izraisīta noslīdeņu dēļ tika atzīts, ka Viļņas Ģedimina kalns ir apdraudēts. Pēc deviņiem mēnešiem, kuru laikā tika veikti atjaunošanas darbi pēc zemes noslīdeņiem, kalns atkal tika atvērts apmeklētājiem.

Ģedimina kalns gadsimtu gaitā savas sarežģītās ģeoloģiskās uzbūves un stāvo nogāžu dēļ pieredzējis vairākus noslīdeņus, kam bijušas pat katastrofālas sekas. Kā liecina vēstures avoti, 1396.gadā, noslīdot zemei rietumu nogāzē, sagruvusi Viļņas vaivada Montvīda pils un gājuši bojā 15 cilvēki. Šī nogāze XVI gadsimtā nostiprināta ar īpašu atbalsta sienu.

Pēdējos gadu desmitos kalna nogāzēs, sniega un lietus ūdeņiem izskalojot zemi, ik pa laikam veidojas noslīdeņi, kā arī iegruvumi, kas, iespējams, rodas vietās, kur Otrā pasaules kara laikā vācieši bija izrakuši līčloču tuneli, kas pēc kara pa ventilācijas lūkām tika steigā aizbērts, un nav zināms, vai tunelī nav palikuši tukšumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu