Bulgārijas parlaments izsaka neuzticību valdībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Belogračikas pilsētas kalni Bulgārijā
Belogračikas pilsētas kalni Bulgārijā Foto: unsplash.com

Bulgārijas parlaments trešdien izteica neuzticību premjerministra Kirila Petkova valdībai, kas bija nostrādājusi tikai pusgadu.

Par neuzticību valdībai nobalsoja 123 deputāti, bet 116 deputāti bija pret.

Priekšlikumu izteikt neuzticību bija ierosinājusi opozīcijā esošā bijušā premjerministra Boiko Borisova vadītā konservatīvā populistiskā partija GERB, kas valdību vainoja neprasmīgā ekonomikas politikā augstas inflācijas apstākļos.

"Man bija gods vadīt valdību, kuru gāzuši Borisovs, Pejevskis, Trifonovs un Mitrofanova," pēc balsojuma sacīja Petkovs. Deļans Pejevskis ir oligarhs un opozīcijas deputāts, Slavi Trifonovs ir pirms divām nedēļām valdošo koalīciju pametušās pretistablišmenta partijas "Ir tāda tauta" (ITN) līderis, bet Eleonora Mitrofanova ir Krievijas vēstniece Bulgārijā.

Aprīlī Petkovs atteicās izpildīt Maskavas prasību atvērt kontu rubļos, lai norēķinātos par Krievijas dabasgāzi, tāpēc Krievija pārtrauca gāzes piegādes Bulgārijai. Tas saniknoja Bulgārijas oligarhus, kuri guva peļņu no šīm piegādēm, un viņi izmantoja savā rīcībā esošās politiskās sviras, skaidro politikas analītiķi.

Spriedzi vairoja arī valdošajā koalīcījā pārstāvētās promaskaviski noskaņotās Sociālistiskās partijas iebildumi pret ieroču piegādēm Ukrainai.

Tomēr izšķirošais bija ITN lēmums pirms divām nedēļām pamest valdošo koalīciju, protestējot pret Petkova nodomu uzlabot attiecības ar kaimiņvalsti Ziemeļmaķedoniju. Bulgārija jau vairākus gadus bloķē Eiropas Savienības iestāšanās sarunu sākšanu ar Ziemeļmaķedoniju, vēloties panākt, lai Ziemeļmaķedonija dažas kopīgās vēstures daļas interpretē atbilstoši Sofijas oficiālajam skatījumam, atzīstot savas tautas un valodas bulgārisko izcelsmi.

Pēc ITN aiziešanas Petkova ministru kabinets kļuva par mazākuma valdību.

Bez ITN un sociālistiem valdībā bija arī Petkova partija "Turpinām pārmaiņas" un labējā alianse "Demokrātiskā Bulgārija".

Ja neizdosies izveidot jaunu ministru kabinetu, būs jārīko parlamenta pirmstermiiņa vēlēšanas. Tomēr iespējams, ka arī tās neatrisinās politisko krīzi, tāpat kā trīs parlamenta vēlēšanas, kas Bulgārijā notika pagājušajā gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu