Ekonomikas ministre Indriksone piedalās ES enerģētikas ministru sanāksmē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) pirmdien Luksemburgā piedalās Eiropas Savienības (ES) enerģētikas ministru sanāksmē, kuras laikā ministri diskutēs par Eiropas Komisijas vispārējo pieeju par Atjaunojamo energoresursu direktīvas pārskatīšanas priekšlikumu (RED) un pārstrādāto Energoefektivitātes direktīvas priekšlikumu (EED) pārskatiem, informē Indriksones padomniece Vineta Vilistere-Lāce.

Sanāksmē paredzēts pārrunāt arī ēku energoefektivitātes direktīvas pārskata un regulas par metāna emisiju samazināšanu enerģētikas sektorā progresa ziņojumus.

Sanāksmē ES enerģētikas ministriem būs iespēja apmainīties ar viedokļiem arī par situāciju enerģētikas jomā Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu kontekstā.

Indriksone norāda, ka šajā kontekstā patēriņa mazināšanai ir parādījusies jauna, būtiska dimensija. Līdz ar to direktīvu grozījumi ir viens no elementiem, kas palīdzēs mazināt atkarību no importētiem fosiliem energoresursiem, kā arī veicinās atjaunojamo energoresursu izmantošanu un investīciju piesaisti.

Priekšlikumos ietvertajiem pasākumiem un to apmēram ir jāveicina ekonomiskā attīstība katrā valstī, pauž Indriksone.

Viņa arī norāda, ka mērķu izpildei ir jābūt izmaksu efektīvai un nedrīkst jebkādā veidā negatīvi ietekmēt valstu iedzīvotāju sociālo situāciju un enerģijas pieejamību. Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un akūtu nepieciešamību atteikties no Krievijas gāzes piegādēm, jādara viss iespējamais, lai pārietu uz vietējo atjaunojamo energoresursu plašāku izmantošanu.

Vizītes laikā ekonomikas ministrei paredzētas arī tikšanās ar Somijas un Igaunijas pārstāvjiem, lai pārrunātu Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa projektu gaitu, kā arī ar Beniluksa un Baltijas valstu kolēģiem tiks pārrunāta pārrobežu sadarbība atkrastes vēju jomā, lai veicinātu ES atjaunojamās enerģijas ambīciju sasniegšanu, un energosistēmas digitalizācija, lai stiprinātu nacionālā, reģionālā un Eiropas iekšējā tirgus darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu