Aktuālais frontē Kremenčukā raķetes trāpījušas cilvēku pilnam tirdzniecības centram

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas spēki pirmdien ar raķetēm apšaudījuši Kremenčukas pilsētu Ukrainas vidienē, trāpot cilvēku pārpildītam tirdzniecības centram, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Viņš savā "Facebook" lapā ielicis video ar degošo tirdzniecības centru, rakstot, ka tajā atradušies vairāk nekā 1000 cilvēku.

Nogalināto skaits pieaudzis līdz 18, bet vēl 36 cilvēki pazuduši bez vēsts, otrdienas rītā pavēstījis Poltavas apgabala administrācijas vadītājs Dmitro Lunins. Viņš piebildis, ka notikuma vietā turpina darbu glābēji, meklējot drupās apraktos cilvēkus.

"Tirdzniecības centrs liesmo, glābēji nodarbojas ar ugunsgrēka dzēšanu, upuru skaitu nevar pat iedomāties," raksta Zelenskis. "Nekādas stratēģiskās vērtības. Tikai cilvēku centieni dzīvot normālu dzīvi, kas tā tracina okupantus."

"Turpinās atsevišķu ugunsgrēka perēkļu dzēšana tirdzniecības centra ēkā Kremenčukas pilsētā. Ugunsgrēka vietā atrasti 11 bojāgājušu cilvēku līķi. Ārstniecības iestādēs ir vērsušies 59 cilvēki, no kuriem 25 cilvēki tika hospitalizēti (viens cilvēks nomira slimnīcā). Pavisam gājuši bojā 15 cilvēki," paziņoja Valsts ārkārtas situāciju dienests. Tā vadītājs Serhijs Kruks vēlāk paziņoja, ka bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz 16.

Ukrainas ģenerālprokuratūra paziņoja, ka ir saņemti vairāk nekā 40 paziņojumi par tuvinieku pazušanu bez vēsts.

Triecienā cietušais tirdzniecības centrs deg vairāk nekā 10 000 kvadrātmetru platībā, tā dzēšanā piesaistīti 130 cilvēki un 23 tehnikas vienības, paziņoja ārkārtas situāciju dienests.

Kremenčukas mērs Vitālijs Maleckis pavēstīja, ka trieciens veikts pa "cilvēku pārpildītu vietu, kurai 100% nav sakara ar karadarbību".

Aprīlī Krievijas karaspēka veiktā apšaudē tika nopostīta Kremenčukas naftas pārstrādes rūpnīca, kas bija lielākā naftas pārstrādes rūpnīca valstī.

Lisičanskas iedzīvotāji aicināti steidzami evakuēties

"Cienījamie Lisičanskas (..) iedzīvotāji un viņu tuvinieki! Reālo dzīvības un veselības apdraudējuma dēļ aicinām steidzami evakuēties," paziņoja Haidajs, kurš vakar nodēvēja Lisičansku par "pēdējo citadeli Luhanskas apgabalā".

Viņš uzsvēra, ka situācija Lisičanskā, kur pirms kara dzīvoja aptuveni 100 000 cilvēku, ir ļoti smaga, bet neatklāja, cik civiliedzīvotāju vēl palikuši pilsētā.

Pēc Severodoneckas krišanas Krievijas karaspēka rokās Lisičanska ir pēdējā lielā pilsēta, ko Ukrainas armija kontrolē Luhanskas apgabalā.

ASV varētu Ukrainai nosūtīt modernas pretgaisa aizsardzības raķetes

ASV plāno nosūtīt Ukrainai modernas pretgaisa aizsardzības raķetes, ziņu aģentūrai AFP pirmdien atklāja anonīms avots.

ASV prezidents Džo Baidens licis priekš Ukrainas iepirkt modernas pretgaisa aizsardzības sistēmas, atklāja avots.

Gaidāms, ka ASV jau šonedēļ oficiāli paziņos par modernu vidējas līdz tālas darbības zeme-gaiss pretraķešu aizsardzības sistēmu iegādi un citu ieroču iegādi, lai palīdzētu Ukrainai cīnīties pret Krievijas iebrukumu, ziņoja avots.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu