Ziemeļmaķedonija pievienosies NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO karogs. Ilustratīvs attēls.
NATO karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: sashk0/shutterstock

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš otrdien plkst.9 piedalīsies Ziemeļmaķedonijas bruņoto spēku kontingenta sagaidīšanas ceremonijā Ādažu bāzē, Ziemeļmaķedonijai pievienojoties NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupai, informē Aizsardzības ministrija.

"Ziemeļmaķedonijas lēmums pievienoties NATO daudznacionālajai kaujas grupai Latvijā turpina apliecināt NATO solidaritāti, kas ir īpaši svarīgi pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā. Nosūtot savus karavīrus uz Latviju, Ziemeļmaķedonija sekmēs Latvijas aizsardzības spējas, stiprinot mūsu valsts un iedzīvotāju drošību," uzsver A. Pabriks.

NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupai pašlaik pievienosies deviņi Ziemeļmaķedonijas bruņoto spēku karavīri, kuri iekļausies Slovēnijas aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem vadā.

Līdz ar Ziemeļmaķedonijas pievienošanos NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā veidos vairāk nekā 1700 karavīru no 11 valstīm - Albānijas, Čehijas, Spānijas, Itālijas, Islandes, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Ziemeļmaķedonijas un Kanādas, kas ir vadošā valsts Latvijā izvietotajam NATO bataljonam.

Ikdienā sabiedroto karavīri piedalās kopīgās militārās mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Vienošanās par sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā NATO paplašinātās klātbūtnes ietvaros tika apstiprināta NATO samitā Varšavā 2016.gada jūlijā, šādi demonstrējot alianses vienotību un apņemšanos aizsargāt NATO dalībvalstis pret iespējamu agresoru. Savukārt jau 2017.gada 19.jūnijā Ādažu bāzē notika svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija.

Atbilstoši NATO samitā Madridē pieņemtajiem lēmumiem šī gada 29.jūnijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda parakstīja deklarāciju par NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas stiprināšanu un turpmāko attīstību, palielinot to līdz brigādes līmenim.

Saskaņā ar deklarāciju, Kanāda apņemas turpināt vadīt NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu, kā arī sadarboties ar NATO dalībvalstīm nepieciešamās infrastruktūras līdzfinansēšanā, lai nodrošinātu alianses atturēšanas un aizsardzības spēju tālāku stiprināšanu.

Ziemeļmaķedonija pievienojās NATO 2020.gada 27.martā, kļūstot par Alianses 30. dalībvalsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu