Džonsons paziņo par demisiju

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Lielbritānijas Boriss Džonsons ceturtdien paziņoja par atkāpšanos no Konservatīvās partijas līdera amata, kas nozīmē arī atkāpšanos no premjerministra amata. Premjera pienākumus Džonsons turpinās pildīt līdz jauna konservatīvo līdera izvēlēšanai.

Konsultācijas par jauno konservatīvo līderi sāksies nekavējoties, bet sīkāka informācija par to tiks izziņota nākamnedēļ, uzrunājot sabiedrību un žurnālistus paziņoja Džonsons.

Konservatīvās partijas līdera vēlēšanas notiks vasarā un uzvarētājs nomainīs Džonsonu partijas ikgadējā kongresā oktobrī, vēstīja raidorganizācija BBC un citi mediji.

"Tāda nepārprotami ir parlamentārās Konservatīvās partijas griba, lai šai partijai būtu jauns līderis un līdz ar to arī jauns premjerministrs," pie Dauningstrītas rezidences paziņoja Džonsons.

Džonsona demisiju izraisīja viņa valdības ministru masveida atkāpšanās, tādējādi izrādot savu neapmierinātību ar Džonsona rīcību saistībā ar pēdējā laika dažādajiem skandāliem, arī par ballītēm Dauningstrītā, kas pārkāpa Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus.

Džonsons premjerministra amatā atradās trīs gadus, kurus visspilgtāk raksturoja "Brexit" un Covid-19 pandēmija.

Džonsons sacīja, ka viņam ir skumji zaudēt premjera amatu, kuru viņš nodēvēja par labāko darbu pasaulē. Viņš arī attaisnoja savus centienus visiem spēkiem noturēties šajā postenī.

Džonsons sacīja, ka mēģinājis pārliecināt savu kabinetu, ka būtu "ekscentriski tagad mainīt premjerministru", bet diemžēl nesekmīgi.

Vēlāk, tiekoties ar valdības locekļiem, Džonsons paziņoja, ka, esot premjera amatā, vairs nepieņems būtiskus politiskus lēmumus, kas mainītu valdības politikas kursu, un arī svarīgi lēmumi finanšu jomā jāpieņem nākamajam premjeram.

Daudzi ietekmīgi toriju politiķi ceturtdien aicināja Džonsonu neturpināt darbu premjera postenī, bet gan nodot valdības vadītāja pilnvaras pagaidu premjerministram, kurš vadītu kabinetu līdz jauna konservatīvo līdera ievēlēšanai.

Aizsardzības ministrs Bens Voless un Riši Sunaks, kura aiziešana no finanšu ministra amata otrdien izraisīja masveida atkāpšanos, ir potenciālie kandidāti premjerministra amatam, liecina sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "YouGov" veiktā aptauja Konservatīvajā partijā.

Pēdējo dienu laikā no amatiem atkāpušies vairāki Džonsona valdības ministri, un arī pats Džonsons tika aicināts atkāpties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu