FIB un MI5 direktori brīdina par augošajiem draudiem no Ķīnas (1)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas iekšējā izlūkdienesta MI5 un ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) vadītāji brīdinājuši par augošajiem ilgtermiņa draudiem, ko rada Ķīna.

MI5 ģenerāldirektors Kens Makalums pavēstīja, ka dienests ir jau "vairāk nekā divas reizes palielinājis mūsu iepriekš ierobežotās pūles pret Ķīnas darbību, kas rada bažas", piebilstot, ka tas veic septiņas reizes vairāk izmeklēšanu nekā 2018.gadā.

FIB direktors Kristofers Rejs sacīja, ka Ķīnas valdība rada lielākos ilgtermiņa draudus ekonomikai un nacionālajai drošībai gan ASV, gan Lielbritānijai, gan sabiedrotajiem Eiropā un citur.

"Ķīnas valdība cenšas veidot pasauli, iejaucoties mūsu politikā (un jāpiebilst arī mūsu sabiedroto politikā)," sacīja Rejs, apgalvojot, ka Pekina ir tieši iejaukusies ASV Pārstāvju palātas vēlēšanās šogad Ņujorkā, jo nevēlas, lai tiek ievēlēts bijušais Tjaņaņmeņas laukuma protestētājs.

Rejs brīdināja, ka Ķīnas valdība rada vēl nopietnākus draudus Rietumu uzņēmumiem, nekā daudzi to saprot, un vēlas nozagt Rietumu uzņēmumu tehnoloģijas.

Ķīnas valdības hakeru programma ir "lielāka nekā visās citās lielākajās valstīs kopā", norādīja Rejs.

Pagājušajā gadā Lielbritānija ir dalījusies izlūkošanas informācijā ar 37 valstīm, lai palīdzētu tām aizsargāties pret kiberspiegošanu, sacīja Makalums, piebilstot, ka maijā viņiem izdevies izjaukt sarežģītus draudus, kas bija vērsti pret kosmosa nozares uzņēmumiem.

Runājot par Taivānu, ko Ķīna uzskata par savu teritoriju, Rejs sacīja, ka Ķīna var mēģināt sagrābt to ar spēku un, ja tas notiks, tas radītu vienu no lielākajiem triecieniem uzņēmējdarbībai, kādu pasaule pieredzējusi.

"Es baidos, ka plaši izplatītais Rietumu pieņēmums, ka augošā labklājība Ķīnā un arvien lielāka savienojamība ar Rietumiem automātiski novedīs pie lielākas politiskās brīvības, ir izrādījies acīmredzami nepareizs," sacīja Makalums.

Ķīnas vēstniecības Lielbritānijā preses pārstāvis paziņoja, ka ASV un Lielbritānijas izlūkdienestu amatpersonu apgalvojumi par Ķīnu esot pilnīgi nepamatoti.

Vēstniecības preses pārstāvis sacīja, ka Ķīna aicina abas valstis "skaidri izprast laika tendences, atteikties no Aukstā kara mentalitātes, kas jau sen ir novecojusi, pārtraukt "Ķīnas draudu" izplatīšanu un pārtraukt konfrontāciju un konfliktu radīšanu".

Makalums un Rejs preses konferencē MI5 birojā Londonā uzskaitīja vairākas problēmas, kas saistītas ar Ķīnu, un aicināja klausītājus, kas ietvēra uzņēmējus un ekspertus, būt uzmanīgiem un sadarboties ar FIB un MI5, lai iegūtu pienācīgu informāciju par šiem draudiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu