Miris atentātā sašautais bijušais Jāpānas premjers Abe

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Miris piektdien atentāta laikā sašautais bijušais Japānas premjerministrs Sindzo Abe, ziņo Japānas medijs NHK.

Kāda valdošās Liberāldemokrātiskās partijas (LDP) amatpersona apstiprinājusi, ka Abe miris Kašiharas slimnīcā, uz kurieni viņš tika nogādāts pēc atentāta.

67 gadus vecais Abe bija visilgāk amatā pabijušais Japānas premjerministrs. Valdības vadītāja krēslā viņš atradās no 2012. līdz 2020.gadam.

Abe tika sašauts priekšvēlēšanu mītiņa laikā Naras prefektūrā. Viņu no aizmugures sašāva kāds vīrietis, izmantojot acīmredzami pašizgatavotu ieroci.

Policija ir aizturējusi aizdomās turamo, kurš atzinies, ka uzbrucis Abem. Viņš policijai sacījis, ka dusmojas uz organizāciju, ar kuru, viņaprāt, Abe ir saistīts.

Aizdomās turamais identificēts kā 41 gadu vecais bezdarbnieks Tecuja Jamagami, kurš atzinies, ka uzbrukumā izmantojis pašizgatavotu ieroci. Viņš ir Naras iedzīvotājs.

"Tas ir aizdomās turētā apgalvojums, un mēs esam konstatējuši, ka [ierocis] pēc izskata nepārprotami ir roku darbs, lai gan analīze pašlaik turpinās," žurnālistiem sacīja kāds policists.

Policija atteicās atklāt, par kuru organizāciju aizdomās turamais runājis, uzsverot, ka izmeklēšana turpinās. Taču vairāki Japānas mediji ziņoja, ka runa ir par reliģisku organizāciju.

Uzbrukuma vietā uzņemtajās fotogrāfijās Jamagami redzams, turam rokās lielu melnu priekšmetu, kas izskatās pēc kastes. Kā izrādījās, tam bija divi stobri.

Japānā atentāts pret premjerministru vai bijušo premjerministru nebija noticis kopš pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem. Politiskā vardarbība Japānā vispār ir reta parādība un pastāv stingra ieroču kontrole.

Pirms paziņojuma par Abes nāvi premjerministrs Fumio Kisida nosodīja atentātu, kas šokējis Japānas sabiedrību un pasaules līderus.

Kisida sacīja, ka šis brutālais uzbrukums, kas noticis vēlēšanu laikā, kas ir Japānas demokrātijas pamats, ir pilnīgi nepiedodams.

Abe teica runu pie dzelzceļa stacijas, kad atskanēja divi šāvieni. Pēc tam apsargi tika pamanīti cīnāmies ar vīrieti pelēkā kreklā un smilškrāsas biksēs.

Kāds aculiecinieks ziņu aģentūrai "Reuters" stāstījis, ka ierocis bijis televīzijas kameras lielumā.

Policija ir pārmeklējusi aizdomās turamā mājas un konfiscējusi vairākus paštaisītus priekšmetus, kas varētu būt ieroči.

Jamagami pats policijai apgalvoja, ka trīs gadus no 2002.gada dienējis Japānas karaflotē, bet šī informācija vēl jāapstiprina. Viņš policistiem arī atklāja, ka par Abes vizīti Narā uzzinājis internetā.

Policija izmeklē, vai bijušas kādas problēmas ar drošību šajā mītiņā, kas Abem izrādījās liktenīgs, un solīja veikt atbilstošus pasākumus, ja atklāsies, ka problēmas bijušas.

Japānā politiķus parasti pavada bruņoti drošības dienesta aģenti, bet politiķi bieži neievēro lielu distanci no sabiedrības, īpaši politisku kampaņu laikā, kad uzstājas ar runām uz ielām un sasveicinās ar garāmgājējiem.

2007.gadā Nagasaki mēru nošāva mafijas gangsteris. Savukārt 1960.gadā labēji noskaņots jaunietis ar samuraju zobenu runas laikā noslepkavoja Japānas Sociālistu partijas vadītāju. Pēc Otrā pasaules kara notikuši uzbrukumi vēl dažiem ievērojamiem politiķiem, bet viņi netika ievainoti.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu