MH17 notriekšanas astotā gadadiena: Ukraina aicina saukt vainīgos pie atbildības (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MAXIM ZMEYEV/REUTERS

Pieminot astoto gadadienu kopš Malaizijas pasažieru lidmašīnas MH17 notriekšanas Donbasā 2014. gadā, nogalinot 298 cilvēkus, Ukrainas Ārlietu ministrija svētdien, 17. jūlijā, pauda atbalstu starptautiskajai katastrofas izmeklēšanai un uzsvēra nepieciešamību saukt vainīgos pie atbildības.

"Ukraina nelokāmi paliek pie savas atbildības noskaidrot patiesību, panākt taisnīgumu un saukt pie atbildības par reisa MH17 lidmašīnas notriekšanu," lasāms ministrijas paziņojumā.

"Mēs pilnībā uzticamies neatkarīgai, atklātai un objektīvai kriminālizmeklēšanai par iespējamiem noziegumiem Nīderlandes Nacionālajā prokuratūrā un jautājuma par valsts atbildību izskatīšanu Starptautiskajā Civilās aviācijas organizācijā," norādīja Ukrainas Ārlietu ministrija.

Tā aicināja visas iesaistītās valstis un puses pilnībā sadarboties izmeklēšanā atbilstoši Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) rezolūcijai.

"Ir jāturpina rūpīgs un izsmeļošs tiesas process, lai sauktu pie atbildības vainīgos un panākt taisnīgumu MH17 upuriem un viņu ģimenes locekļiem," pauda Ukrainas Ārlietu ministrija.

Tās paziņojumā izteikta līdzjūtība MH17 katastrofas upuriem un viņu tuviniekiem.

"Turpinās Krievijas iebrukums Ukrainā, kas neapšaubāmi ir smags un sāpīgs atgādinājums radiniekiem un tuviniekiem par traģiskajiem apstākļiem, kādos tika notriekta reisa MH17 lidmašīna. Neskatoties uz to, ka nekādi nevar atgūt zaudētās dzīvības vai mazināt sēras un ciešanas, kuras jūt radinieki un tuvinieki, ir ļoti svarīgi, lai mēs sauktu pie atbildības vainīgos un garantētu, ka nekad neatkārtojas tamlīdzīgs traģisks gadījums," uzsvērts Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

10.jūnijā Nīderlandē bija pēdējā tiesas sēde procesā, kurā izskata lidmašīnas notriekšanas apstākļus.

Lietas izskatīšana Hāgas apgabaltiesā turpinās kopš 2020.gada marta. Spriedums lietā pret trim brīvībā esošiem Krievijas pilsoņiem un vienu Ukrainas pilsoni gaidāms šogad. Neviens no apsūdzētajiem nepiedalījās tiesas procesā Nīderlandē.

Paralēli šim procesam Austrālija un Nīderlande sākušas lietu Starptautiskajā Civilās aviācijas organizācijā.

Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014.gada 17.jūlijā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Starptautiskie izmeklētāji noskaidrojuši, ka lidmašīna tika notriekta ar zeme-gaiss tipa raķeti "Buk", kura uz Ukrainu tikusi nogādāta no Krievijas pretgaisa brigādes, kas bāzēta Kurskā.

Pērn decembrī Nīderlandes prokuratūra pieprasīja mūža ieslodzījumu četriem aizdomās turamajiem - Krievijas pilsoņi Igoram Girkinam, Sergejam Dubinskim un Oļegam Pulatovam, kā arī Ukrainas pilsonim Leonīdam Harčenko -, kuri apsūdzēti par BUK raķetes izšaušanu, kas trāpīja reisa MH17 lidmašīnai.

Krievija ir noliegusi savu saistību ar traģēdiju.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu