Talibu līderi neapmierināti ar starptautiskās sabiedrības atteikšanos atzīt režīma valdību Afganistānā (5)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Talibu iekšlietu ministrs Siradžudins Hakani.
Talibu iekšlietu ministrs Siradžudins Hakani. Foto: WAKIL KOHSAR/AFP

Talibu režīma līderu vidū pieaug neapmierinātība ar to, ka gandrīz gadu pēc tā nākšanas pie varas islāmistu grupējumu "Taliban" joprojām neviena pasaules valsts nav atzinusi par oficiālo Afganistānas valdību.

"Viņiem [starptautiskajai sabiedrībai] būtu labi veidot diplomātiskās attiecības ar Afganistānu. Viņiem vajag mani un man vajag viņus," runā Houstas provincē teica talibu iekšlietu ministrs Siradžudins Hakani.

"Ja viņiem rīt mani vajadzēs kādā jautājumā, uz kādiem principiem un formalitātēm viņi balstīs sarunas ar mani?" viņš retoriski jautāja.

Tāpat viņš pieprasīja ASV atbrīvot Rietumvalstu bankās iesaldētos Afganistānas aktīvus miljardiem dolāru vērtībā.

Hakani apliecināja, ka talibi turēs savu iepriekš ar ASV noslēgto vienošanos un neapdraudēs pasauli. "Taliban" režīma pirmās valdīšanās laikā Afganistānā mājvietu atrada teroristiskais grupējums "Al Qaeda".

Iekšlietu ministrs ir ietekmīgākais talibu militārais līderis. Viņš vada "Hakani tīklu", kas atbildīgs par daļu no vardarbīgākajiem uzbrukumiem civiliedzīvotājiem un ASV spēkiem Afganistānā kopš 2001.gada.

Talibi sagrāba varu Afganistānā pagājušā gada augustā un solīja maigāku pārvaldi nekā pirmajā valdīšanas laikā no 1996.gada līdz 2001.gadam. Talibu režīms cenšas panākt starptautisku atzīšanu un iegūt humāno palīdzību, kas pēc talibu nākšanas pie varas tika apturēta.

Starptautiskā sabiedrība mudina "Taliban" izveidot valdību, kurā ir pārstāvji no dažādām sabiedrības grupām, un ievērot cilvēktiesības un sieviešu tiesības.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu