Uz Džonsona amatu četri pretendenti; vadībā - Riši Sunaks

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Cīņu par Lielbritānijas Konservatīvās partijas līdera amatu un līdz ar to premjerministra krēslu turpinās četri kandidāti, noskaidrojies pirmdien notikušajā toriju parlamenta deputātu trešajā balsojumā, kurā, tāpat kā iepriekšējos balsojumos, vislielāko atbalstu guvis bijušais finanšu ministrs Riši Sunaks.

Balsojuma rezultāti liecina, ka Sunaks, kura atkāpšanās no finanšu ministra amata izraisīja demisiju vilni valdībā, kas galu galā noveda pie Borisa Džonsona paziņojuma par atkāpšanos, saņēmis 115 balsis.

Otrajā vietā ir tirdzniecības politikas ministre Penija Mordonta, kas ieguvusi 82 balsis.

Trešajā vietā ierindojusies ārlietu ministre Liza Trasa, par kuru nobalsojis 71 deputāts.

Ceturtā ir bijusī līdztiesības ministre Kemi Bedenoka ar 58 balsīm.

Parlamenta ārlietu komitejas priekšsēdētājs Toms Tugendhets ieguvis 31 balsi, taču, tā kā viņš palicis pēdējā vietā, tad turpmākajos balsojumos nekandidēs.

Pirmie divi balsojumi, kuros visvairāk balsu ieguva Sunaks, notika pagājušajā nedēļā. Cīņu par konservatīvo līdera amatu sāka astoņi kandidāti, kuri spēja savākt ne mazāk kā 20 toriju deputātu parakstus savam atbalstam.

Deputātu balsojumi turpināsies, līdz būs noskaidroti divi spēcīgākie kandidāti, par kuriem visi partijas biedri varēs balsot pa pastu, izvēloties jauno partijas līderi.

Šī galīgā balsojuma rezultātu paredzēts paziņot 5.septembrī, kad deputāti pēc vasaras brīvdienām atsāks darbu parlamentā.

Džonsons, kurš premjerministra amatā stājās pirms trim gadiem, 7.jūlijā bija spiests atkāpties vairāku skandālu dēļ, kas cita starpā saistīti ar karantīnas režīma pārkāpumiem Dauningstrītā, izšķērdīgu savas oficiālās rezidences renovāciju un nepiedienīgā uzvedībā apsūdzēta kandidāta iecelšanu augstā amatā. Viņš turpinās vadīt partiju un valdību, līdz tiks izraudzīts jaunais toriju līderis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu