"Saskaņa" vēršas ST par garantētā minimālā ienākuma sliekšņa atbilstību Satversmei (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs
Partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas "Saskaņas" frakcijas deputāti kopā ar deputātēm Ļubovu Švecovu un Karīnu Sprūdi iesnieguši pieteikumu Satversmes tiesai (ST), apstrīdot valstī noteiktā garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa atbilstību sociāli atbildīgas un tiesiskas valsts principiem,  trešdien informēja frakcijā.

Deputāti uzsver, ka GMI nenodrošina trūcīgām personām cilvēka cieņai atbilstošu dzīvi un neizpilda valsts pienākumu nodrošināt cilvēkiem sociālās tiesības vismaz minimālā apmērā.

Frakcija apstrīd Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33.panta pirmā daļas un likuma "Par sociālo drošību" 2.panta normas atbilstību Satversmei.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33.panta pirmā daļa nosaka, ka garantētais minimālais ienākuma slieksnis ir 109 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Likuma "Par sociālo drošību" 2. panta normas noteic, ka minimālo ienākumu slieksnis nav zemāks par 109 eiro un minimālo ienākumu sliekšņus pārskata vienlaikus ne retāk kā reizi trijos gados.

"Saskaņa" priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs paziņojumā žurnālistiem norāda, ka jautājums par GMI apmēru ST nonāk ne pirmo reizi. Tiesa ir lēmusi, ka Satversmes 1.un 109.pants uzliek par pienākumu valstij izveidot tādu sociālā nodrošinājuma sistēmu, kas ļautu ikvienai personai dzīvot cilvēka cieņai atbilstošu dzīvi. Ar noteikto minimālo ienākumu slieksni pašreizējā situācijā, kad strauji aug pārtikas, elektrības, siltuma izmaksas, tas nav iespējams.

Urbanovičs uzskata, ka valdība un Saeimas vairākums ignorē šo ST lēmumu un savu pienākumu uzlabot sociālās aizsardzības mehānismus nesteidz.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu