Talibu Afganistānā sievietes dzīvo smacējošu represiju apstākļos

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Afganistānas sieviešu un meiteņu dzīves tiek izpostītas smacējoša represiju režīma apstākļos, kas sākās, kad talibi varu valstī sagrāba teju pirms gada, teikts trešdien izplatītajā starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Amnesty International" ziņojumā.

Pēc varas sagrābšanas pērn augustā talibi sākotnēji centās sevi prezentēt kā salīdzinoši mērenu spēku. Amatpersonas cita starpā arī solīja, ka sievietes varēs turpināt strādāt, bet meitenes izglītoties.

Tomēr jaunā valdība drīz vien aizliedza meitenēm apmeklēt skolu no septītās klases, pieprasīja sievietēm valkāt apģērbu, kas pilnībā nosedz ķermeni, atskaitot acu zonu, tika ierobežotas sieviešu tiesības strādāt.

Kā ziņojumā norāda "Amnesty International", talibu politikas rezultātā to sieviešu aizsardzība, kas cieš no vardarbības ģimenē, mazinājusies, sievietes un meitenes tiek apcietinātas par sīkiem pārkāpumiem, strauji pieaudzis bērnu laulību skaits.

Ziņojumā arī dokumentēti gadījumi, kad sievietes, kas apcietinātas par protestiem pret talibu režīmu, ieslodzījumā spīdzinātas vai pieredzējušas cietsirdīgu izturēšanos.

"Kopumā ņemot, šī rīcībpolitika veido sistēmu, kas sievietes un meitenes diskriminē gandrīz visos dzīves aspektos," teikts ziņojumā.

"Šis smacējošais represiju režīms pret Afganistānas sievietēm pastiprinās ar katru dienu."

"Amnesty International" uzstājīgi mudina starptautisko sabiedrību rīkoties, lai Afganistānas sievietes un meitenes aizsargātu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu