No Ukrainas devušies ceļā vēl divi kuģi ar labību (2)

LETA/UKRINFORM
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

No Ukrainas ostām pirmdien devušies ceļā vēl divi kuģi ar labību, paziņojusi Ukrainas Infrastruktūras ministrija.

Kuģis "Arizona" izgājis no Čornomorskas ostas un dodas uz Nīderlandi, bet kuģis "Sakura" izgājis no Pivdennijas ostas un dodas uz Itāliju.

Abi kuģi ved pavisam 60 000 tonnu labības.

Jau ziņots, ka, īstenojot jūlijā panāktās starptautiskās vienošanās, 1.augustā no Ukrainas ostām atsākās labības un pārtikas produktu eksports. Pavisam pagājušajā nedēļā Ukrainas ostas atstāja astoņi kuģi.

Vispirms kuģi pa jūras humāno koridoru dodas uz Stambulu, kur tos pārbauda Ukrainas labības eksporta kopīgajā koordinācijas centrā. Tajā strādā civilais un militārais personāls no Ukrainas un Krievijas, kā arī Turcijas un ANO pārstāvji. Viņu galvenais uzdevums ir uzraudzīt, lai Ukrainas kuģi ar labības kravām droši pārvietojas pa noteiktajiem maršrutiem, kā arī uzraudzīt pārbaudes, vai kuģos uz Melno jūru un no tās netiek vesti aizliegti ieroči.

Pēc pārbaudes kuģi var doties uz galamērķi.

Ukraina un Krievija 22.jūlijā Stambulā parakstīja atsevišķas vienošanās ar Turciju un ANO par graudu eksporta atsākšanu no Melnās jūras ostām.

Ar ANO un Turcijas starpniecību panāktās vienošanās paredz izveidot drošus koridorus, pa kuriem Ukrainas kuģi var ienākt un izkļūt no trim Melnās jūras ostām Odesā un tās apkaimē.

Ukrainas lauksaimniecības sektors ir svarīgs labības avots pasaules tirgos, īpaši Tuvajos Austrumos un Āfrikā, kur situācija ap pārtikas nodrošinājumu ir sevišķi saspringta.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu