Vai seriāls par itāļu mafiju veicināja vardarbīgu pusaudžu bandu uzplaukumu? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

2019.gadā toreizējais Neapoles mērs Luidži de Madžistris vairākkārt publiski sūdzējās, ka televīzijas seriāls par Neapoles mafiju esot slikts piemērs, kas novedis pie strauja vardarbīgu noziegumu skaita pieauguma pilsētā, it īpaši jaunu cilvēku vidū.

Neapoles mērs toreiz uzsvēra, ka seriāls tiešā veidā veicina vardarbību - ikreiz, kad televīzijā rādīta jaunākā seriāla “Gomora” sērija, tajā pašā vakarā Neapoles ielās novērojams vardarbīgu incidentu uzliesmojums.

Kreisi noskaņotais mērs de Madžistris pauda viedokli, ka seriāls, visticamāk, saindējot jaunu cilvēku smadzenes, dvēseles un sirdis, tiem nonākot seriāla vardarbības un ļaunuma simbolu varā.

Seriāls “Gomora”, kas veidots pēc Neapolē dzimušā rakstnieka un žurnālista Roberto Saviano grāmatas motīviem, ir raupjš un skarbs stāsts par Neapoles kriminālo organizāciju “Camorra”, kuras saknes meklējamas 17.gadsimtā.

“LMT Viedtelevīzijā” skatāms seriāls “Stāsts par Gomoru” (“A Story Called Gomorra”), kas stāsta par “Gomora” veidošanu - sākot ar Roberto Saviano ideju, līdz pat pēdējām filmēšanas dienām.

De Madžistra 2019.gada izteikumi ir saprotami, ņemot vērā apstākli, ka Neapole jau ilgstoši saskaras ar vardarbīgas noziedzības problēmu. Noziegumus pastrādā arī pusaudžu bandas, ko Itālijas mediji sākuši dēvēt par “mazuļu bandām”.

2019.gadā Neapolē arī sāka izplatīties runas, ka šīs “mazuļu bandas” sākušas izaicināt Neapoles zīmola mafijas “Camorra” dominanci pilsētā, iespējams, arī seriāla “Gomora” ietekmē. Neapoles jauniešu bandas ir ļoti vardarbīgas, aktīvi meklē konfrontāciju ar tradicionālajiem noziedzīgajiem grupējumiem un dzīvo tā, it kā rītdienas nebūtu.

Tomēr runām par “Camorra” norietu nav pamata. Kā skaidro Neapoles mafijas eksperte Felija Alluma, “Camorra” joprojām turpina nodarboties ar savu biznesu un kontrolēt savu teritoriju. “Camorra” organizatoriskā struktūra ir sadalīta vairākās atsevišķās grupās, ko dēvē par klaniem. “Camorra” klanu federācija kriminālās aktivitātes un daudzus ikdienas dzīves aspektus Neapolē kontrolē jau gadu desmitiem.

Ir viegli aizmirst, cik teritoriālas ir Itālijas mafijas. Lai arī tām ir nopietna interese starptautiskajā narkotiku tirgū un tās regulāri atmazgā naudu ārvalstīs, spēcīga vietējā klātbūtne ir viena no svarīgākajām to ienākumu gūšanas un jaunu dalībnieku piesaistīšanas stratēģiju sastāvdaļām.

Izspiešana un augļošana kopienās ir nopietns veids naudas iegūšanai, kas ļauj klaniem iegūt teju visaptverošu ekonomisku kontroli pār attiecīgo rajonu. Klaniem ir pa spēkam dominēt pār daudzu vienkāršo iedzīvotāju ikdienas dzīvēm, un nevienam nav drosmes stāties tiem pretī.

Itāļu mafijas ir nomācoši klātesošas, īpašu vērību saskatot sabiedriskās vietās, jo tur tās var demonstrēt savu varu un noraidīt pastāvošo likuma kārtību.

“Camorra” kontrolē bija nonākusi pat viena no Neapoles slimnīcām, ko noziedznieki izmantoja kā savu drošā patvēruma vietu, kā arī vietu, kur rīkot tikšanās, un vietu, kur iekasēt naudu par “aizsardzību” un aizdevumu maksājumus.

Noziedzīgais grupējums bija iesaistīts slimnīcas ēkas apsaimniekošanā, tam bija arī zināma ietekme uz slimnīcas pakalpojumu nodrošināšanu.

Slimnīcas kontrolēšana iezīmē reālu sabiedriskas vietas kolonizēšanu, ko veikusi itāļu mafija, un tā ir dramatisks piemērs tam, kā “Camorra” turpina iefiltrēties dažādos Neapoles dzīves aspektos.

Neapoles iedzīvotājiem virkne ikdienas darbību - iepirkšanās, socializēšanās un pat veselības aprūpe - joprojām atrodas organizētu un izsmalcinātu noziedzīgu grupējumu pārvaldībā. Tas ne tuvu nenozīmē, ka “Camorra” varētu sākt trīcēt pilsētā sirojošu pusaudžu bandu priekšā.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu