IAEA ģenerāldirektors aicina atļaut ekspertiem ierasties Zaporižjas AES (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) direktors Rafaels Grosi ceturtdien ANO Drošības padomes sēdē aicināja atļaut starptautiskajiem ekspertiem ierasties Krievijas karaspēka kontrolētajā Zaporižjas atomelektostacijā (AES), kā arī pauda gatavību personīgi vadīt ekspertu delegāciju.

"Esmu personīgi gatavs vadīt šādu misiju," sacīja Grosi.

Viņš arī teica, ka patlaban nav tiešu draudu Zaporižjas AES drošībai, taču uzsvēra, ka situācija var mainīties jebkurā brīdī.

Arī ASV atbalstīja šāda ekspertu brauciena sarīkošanu uz Zaporižjas AES. ASV valsts sekretāra vietniece Bonija Dženkinsa Drošības padomes sēdē uzsvēra, ka ekspertu vizītei būtu jānotiek pēc iespējas drīz.

Dženkinsa arī pauda atbalstu Ukrainas priekšlikumam izveidot demilitarizētu zonu ap Zaporižjas AES.

ASV valsts sekretāra vietniece uzsvēra, ka Krievijai jāpārtrauc jebkādas militārās operācijas Ukrainas kodolobjektos un to tuvumā, kā arī jāatdod Ukrainai pilnīga kontrole pār Zaporižjas AES, kā arī AES Ukrainas personālam jāļauj veikt savus pienākumus bez Krievijas bruņoto spēku spiediena.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Ņebenzja Drošības padomes sēdē atbalstīja ekspertu vizītes sarīkošanu Zaporižjas AES. Viņš teica, ka šādai vizītei būtu jānotiek vēl šomēnes.

Tomēr Ņebenzja noraīdija Ukrainas ierosinājumu izveidot demilitarizētu zonu, kas ietvertu AES un tās apkārtni. Viņš teica, ka Krievijas karaspēks atrodoties AES tāpēc, lai aizsargātu to pret iespējamiem teroraktiem.

Drošības padomes sēde tika sasaukta pēc Krievijas pieprasījuma.

Ukrainas dienvidos esošā Zaporižjas AES, kas ir lielākā atomspēkstacija Eiropā, kopš marta atrodas Krievijas karaspēka kontrolē. Kopš pagājušajā nedēļas nogales AES vairākkārt apšaudīta. Ukraina paziņojusi, ka AES apšaudījuši Krievijas spēki nolūkā apšaudēs vainot Ukrainu.

Krievija ir sākusi realizēt plānu, kas paredz atslēgt Zaporižjas AES no Ukrainas energosistēmas un to pieslēgt Krievijas energosistēmai okupētajā Krimā, šonedēļ paziņoja Ukrainas valsts uzņēmuma "Enerhoatom" prezidents Petro Kotins.

Foto: Zaporižijas atomelektrostacija

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu