VIDEO ⟩ Kāds ir bremzēšanas ceļš, uzņemot ātrumu 90 km/h un 130 km/h? Rezultāti pārsteidz (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Iammotos/Shutterstock.com

Raidījums "Zebra" nolēmis izanalizēt, kāds ir bremzēšanas ceļa garums, ja automašīna ir uzņēmusi 90 km/h un ja tā brauc ar ātrumu 130 km/h.

Pērn veiktais pētījums par Ceļu satiksmes drošību ietekmējošo faktoru rādītājiem jeb KPI norāda, ka pilsētas apstākļos atļauto braukšanas ātrumu neievēro 58,6% autovadītāju un vidējais braukšanas ātrums ir 58 km/h.

Tāpat šajā pētījumā secināts, ka atļauto braukšanas ātrumu ārpus pilsētām neievēro 71% autovadītāju, bet vidējais braukšanas ātrums sasniedz 106 km/h.

Raidījums veicis eksperimentu, apskatot nepārredzamu krustojumu, no kura parādās ar 90 km/h braucošs spēkrats, un tiek analizēts, cik laika nepieciešams, lai tas noreaģētu, nospiestu bremzes un apstātos.

Līdzīgs eksperiments tiek atkārtots, braucot ar 130 km/h. Izrādās, jo lielāks ātrums uzņemts, jo riskantāk braukt un zīmīgi ilgāks laiks nepieciešams, lai spēkrats apstātos. Piemēram, starp uzņemtu ātrumu 90 kilometri stundā un 130 km/h bremzēšanas ceļš atšķiras par 41 metru.

CSDD skaidro, ka ātruma pārsniegšana ir ļoti izplatīts noteikumu pārkāpums ceļu satiksmē. Autovadītāja pārgalvība, agresīvs braukšanas stils un nerēķināšanās ar citiem satiksmes dalībniekiem un pasažieriem ir daudzu traģēdiju cēlonis, jo tieši ātruma pārsniegšanas rezultātā fiksētie ceļu satiksmes negadījumi ir ar smagi cietušiem vai bojā gājušiem cilvēkiem.

Video: "Zebra" sižets

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu