Salmans Rušdi pēc saduršanas pieslēgts plaušu ventilatoram un var zaudēt aci (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Britu rakstnieks Salmans Rušdi, kurš piektdien vairākkārt tika sadurts literārā pasākumā Ņujorkas štatā, ir pieslēgts plaušu ventilatoram un var zaudēt aci, paziņoja viņa reklāmaģents.

Rušdi pēc uzbrukuma tika ar helikopteru aizvests uz vietējo slimnīcu, kur viņam tika veikta ārkārtēja operācija, un viņa reklāmaģents paziņoja, ka "ziņas nav labas".

"Iespējams, ka Salmans zaudēs vienu aci; nervi viņa rokā tika pārrauti; un viņa aknas tika sadurtas un bojātas," sacīja rakstnieka reklāmaģents Endrū Vailijs, kura paziņojums nonācis laikraksta "New York Times" rīcībā.

Vailijs piebilda, ka Rušdi pašlaik nevar runāt.

Ņujorkas štata policija noskaidroja, ka piektdienas rītā notikušo uzbrukumu sarīkoja 24 gadus vecs Ņūdžersijas štata Fērfīldas pilsētas iedzīvotājs Hadi Matars. Uzbrukuma iespējamais motīvs ir neskaidrs, lai gan Rušdi romāns "Sātaniskās vārsmas" savulaik izraisīja daudzu musulmaņu sašutumu un viņš bija spiests slēpties nāves draudu dēļ.

Uzbrukuma brīdī Rušdi atradās uz skatuves Šatokua institūtā, kur grasījās uzstāties ar runu. Kad pasākuma vadītājs auditoriju iepazīstināja ar rakstnieku, uz skatuves uzskrēja kāds vīrietis, kurš Rušdi sadūra kaklā un vēderā.

Citi zālē esošie cilvēki metās uz skatuvi, lai rakstniekam palīdzētu, un uzbrucēju pievārēja. Pēc tam uzbrucējs tika nogādāts policijas iecirknī.

Pirms Rušdi aizvešanas uz slimnīcu viņam pirmo palīdzību sniedza ārsts, kurš atradās zālē starp klausītājiem. Rušdi intervētājs uz skatuves Ralfs Henrijs Rīss guva sejas ievainojumu, bet jau ir izrakstīts no slimnīcas.

Par savu romānu "Pusnakts bērni", kas tikai Lielbritānijā pārdots miljons eksemplāros un arī latviešu valodā piedzīvojis divus izdevumus, Rušdi 1981. gadā saņēma Bukera prēmiju.

Taču viņa 1988.gada romāns "Sātaniskās vārsmas", kas, tāpat kā daudzi citi rakstnieka sacerējumi, lasāms arī latviešu valodā, daļā musulmaņu izsauca milzu sašutumu, jo, viņuprāt, tas bija zaimojošs pret pravieti Muhamedu.

Toreizējais Irānas augstākais vadītājs ājatolla Homeinī izdeva fatvu par Rušdi nogalināšanu. Par rakstnieka galvu islāmisti izsludināja atlīdzību, kas joprojām ir spēkā.

Pats Rušdī ir ateists, lai gan dzimis indijā nepraktizējošu musulmaņu ģimenē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu