Krievijas karavīrs žurnālistiem atzīstas civiliedzīvotāja noslepkavošanā Kijivas apgabalā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas pētnieciskās žurnālistikas projekts "IStories" ("Važnije istorii") pēc zagtā telefonā atrastām fotogrāfijām identificējis četrus Krievijas karavīrus, kuri pavasarī karoja Kijivas apgabalā un nodarbojās tur ar marodierismu. Divi no viņiem atbildēja uz žurnālistu mēģinājumiem sazināties. Abi atzinās zagšanā, bet viens no viņiem - arī dalībā ukraiņu civiliedzīvotāju slepkavošanā un nosauca augstākstāvošo militārpersonu vārdus.

Andrejevka Krievijas okupācijas karaspēka kontrolē atradās no februāra beigām līdz aprīļa sākumam. Steigā pametot Kijivas apgabalu, Krievijas karavīri aiz sevis atstāja sapostītas un izlaupītas mājas, kā arī civiliedzīvotāju līķus (Andrejevkā tika atrasti 13 mirušie, vēl apmēram 40 cilvēki pazuduši bez vēsts). Pamests tika arī kādam vietējam iedzīvotājam nozagts mobilais telefons, ar kuru karavīri 13.martā bija fotografējušies pie mājas, no kuras bija padzīti tās saimnieki - Anatolijs Daņiļenko ar ģimeni. Pēc okupācijas karaspēka aiziešanas no mājokļa bija pazudušas Daņiļenko 95 gadus vecā sievastēva kara medaļas, divi televizori, mikroviļņu krāsns, elektriskā krāsniņa un kaķu barības iepakojumi. 

Tālrunī bija saglabātas 25 fotogrāfijas, kurās redzami Krievijas bruņoto spēku 64. mehanizētās kājnieku brigādes karavīri Daniils Frolkins, Dmitrijs Daņilovs, Ruslans Glotovs un Ivans Šepeļenko. Frolkins pozē, pie krūtīm piespraudis medaļas.

Vietējie iedzīvotāji "ISories" žurnālistei Jekaterinai Fominai stāsta, ka Frolkins un citi Krievijas karavīri zaguši vēl citas mantas - piemēram, pelēku "Ladu", kurā mēģināja evakuēties laulāts pāris no Andrejevkas. Vairāki iedzīvotāji apstiprina, ka redzējuši, kā ar šo automašīnu pārvadāti vīrieši, kuri tika nogalināti vai arī pazuda bez vēsts.

Daņilovs pa ciemu esot braukājis uz zagta sarkana mopēda. Krievijas karavīri piesavinājušies vēl citas Andrejevkas iedzīvotāju personīgās mantas.

Ukrainas Ģenerālprokuratūra apsūdzējusi Frolkinu ukraiņu civiliedzīvotāja Igora Jermakova slepkavībā, automašīnas zādzībā un Otrā pasaules kara medaļu nozagšanā.

"IStories" mēģināja sazināties ar visiem četriem karavīriem. Atsaucās divi.

Daņilovs noliedza, ka būtu piesavinājies magnetofonu, kā apgalvo kāds vietējais iedzīvotājs, taču labi atceroties, ka esot braukājis ar sarkanu mopēdu. Saskaņā ar Daņilova stāstīto, Krievijas okupācijas laikā viņš un pārējie karavīri Andrejevkā esot "regulāri meklējuši cilvēkus, kuri ziņoja par [Krievijas armijas] koordinātām". Viņš noliedz, ka būtu bijis iesaistīts mierīgo iedzīvotāju slepkavošanā Andrejevkā.

Pirmajā sarunā ar žurnālistiem Frolkins stāstīja, ka Andrejevkas okupācijas laikā esot no turienes izvedis bojāto tehniku un dažreiz arī ievainotos vai mirušos Krievijas karavīrus. Par laupīšanām un marodierismu viņš sacīja, ka karavīri esot ņēmuši tikai "visādus sīkumus", piemēram, pārtikas produktus. 

Frolkins noliedza Daņiļenko sievastēva kara medaļu zādzību. "Mēs atnācām, nofotografējāmies un nolikām medaļas atpakaļ," viņš apgalvo.

Taču viņš norādīja, ka marodierisms esot noticis plašākā mērogā, piemēram, par loģistiku atbildīgais pulkvedis Vjačeslavs Klobukovs esot no veikaliem zadzis ledusskapjus. "Pēc tam atrada veikalus, kuros tirgoja sporta apavus, visādas drēbes - arī tas viss tika izvests kravas mašīnās. Kad atbraucām uz Baltkrieviju, redzēju divas tādas kravas automašīnas," viņš saka.

Pirmajā sarunā Frolkins noliedza dalību civiliedzīvotāja slepkavībā. Taču divas stundas vēlāk viņš ar žurnālistiem sazinājās otro reizi, prasot viņa teikto ierakstīt. Frolkins paziņoja, ka esot piedalījies "civiliedzīvotāju nošaušanā" un laupīšanā. Viņš nosauca vairāku augstākstāvošu militārpersonu vārdus, aicinot sodīt par izlūkošanu atbildīgo apakšpulkvedi, kurš esot pakļāvis briesmām karavīru dzīvības, un brigādes komandiera pienākumu izpildītāju Andreju Prokuratu, kurš esot devis pavēli nošaut civiliedzīvotājus.

"IStories" norāda, ka Frolkina apraksts par civiliedzīvotāju slepkavošanu saskan ar to, kas zināms par ukraiņu Vitālija Kibukeviča, Vadima Gaņuka un Ruslana Jaremčuka slepkavībām 12.martā. Domājams, ka Frolkins nošāva Jaremčuku. Frolkins apgalvo, ka vīrietis esot Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodevis Krievijas armijas kolonnas koordinātas.

"Mēs teicām: "Saki taisnību, s**a, mēs tevi nošausim." Viņš teica: "Es aizvakar atbraucu no Kijivas, man prasīja atsūtīt kolonnas koordinātas." Es vienkārši izvedu viņu no mājas. Mēs pie viņa atradām ložu čaulītes, kuras izmanto virsnieki. Un viss. Es viņam teicu - "ej uz priekšu". Viņš iet uz priekšu. Es saku - "uz ceļiem". Un vienkārši lode pierē. Es pēc tam ļoti ilgi trīcēju. Es vienu cilvēku nogalināju, bet gribēju izglābt pēc iespējas vairākus," teica Frolkins.

Viņš uzskata, ka atzīšanās pasargāšot viņa brigādes karavīrus no sūtīšanas uz frontes līniju Hersonā. "Es saprotu, ka mani var iesēdināt par visu šo informāciju. Pat ne par visu to, ko savārījām Ukrainā. Bet par informāciju [par komandieriem]. Es vienkārši gribu visā atzīties un pastāstīt, kas notiek mūsu valstī. Domāju, būtu labāk, ja šī kara vispār nebūtu bijis," saka Frolkins.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu