Krāpnieki no iedzīvotājiem izvilina ievērojamas naudas summas, uzdodoties par policijas darbiniekiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pēdējā laikā krāpnieki, uzdodoties par policijas darbiniekiem, no iedzīvotājiem izvilinājuši ievērojamas naudas summas,  informē Valsts policija.

Valsts policijas iecirkņos visā Latvijā aizvien tiek saņemta informācija no iedzīvotājiem par krāpniekiem, kuri uzdodas par policijas darbiniekiem, cenšas izkrāpt personu un bankas datus un naudu.

Iedzīvotāji lielākoties bijuši vērīgi un informēti par telefonkrāpšanas riskiem, neatklājot zvanītājiem prasītos datus un pārtraukuši sarunu, tomēr šīs nedēļas laikā ir konstatēti arī trīs gadījumi, kad krāpnieki izkrāpuši ievērojamas naudas summas.

16.augustā Olaines iecirknī vērsās kāda sieviete, no kuras bankas konta izkrāpta nauda 10 102 eiro apmērā. Savukārt Rīgas Kurzemes iecirknī reģistrēts gadījums, kad pēc līdzīga zvana no bankas konta pārskaitīti 2200 eiro un vēl 4500 eiro rezervēti, bet Rīgas Teikas iecirknī fiksēts gadījums, kad no kādas personas bankas konta šādā veidā izkrāpti 2500 eiro.

Šajos gadījumos Valsts policijā ir sākti kriminālprocesi un notiek izmeklēšana.

Visos gadījumos zvanītāji ir uzdevušies par policijas darbiniekiem un informējuši zvana saņēmējus par it kā pretlikumīgām darbībām personu bankas kontos. Lai tās it kā novērstu, viltvārži pieprasījuši gan cietušo personu datus, gan bankas piekļuves datus, tādējādi pretlikumīgi pārskaitot bankas kontos esošo naudas līdzekļus.

Valsts policija atkārtoti atgādina, ka ne policijas, ne citu valsts iestāžu darbinieki nezvanīs, lai noskaidrotu sensitīvu informāciju, un nekad neprasīs atklāt piekļuves datus bankas kontiem.

Policija vērš uzmanību gadījumiem, kad Latvijas iedzīvotāji mēdz saņemt krāpnieciskas e-pasta vēstules, kas it kā izsūtītas policijas vai citu sadarbības institūciju vārdā, izmantojot arī šo iestāžu simboliku.

Policija aicina kritiski izvērtēt ikvienu kā telefoniski, tā rakstiski saņemto informāciju, īpaši, ja tā ir saistīta ar finanšu jautājumiem. Vislabāk šāda veida saziņu uzreiz pārtraukt, nekādā gadījumā nevērt vaļā pielikumus un būtiskākais - nevienam svešiniekam nesniegt informāciju par sevi.

Gadījumā, ja ir izkrāpta nauda, par to sākotnēji jāinformē sava banka un pēc tam jāvēršas ar iesniegumu tuvākajā policijas iecirknī. Savukārt riska informāciju par aizdomīgām darbībām interneta vidē ir iespējams nosūtīt policijai mobilajā lietotnē "Mana drošība".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu