ASV piespriests mūža ieslodzījums vienam no "Islāma valsts" "bītliem"

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV tiesa piektdien piespriedusi mūža ieslodzījumu Elšafī Elšeiham, kurš pazīstams kā viens no "Islāma valsts" "bītliem".

Tiesa Virdžīnijas štatā aprīlī atzina Elšeihu par vainīgu ķīlnieku sagrābšanā, ASV pilsoņu slepkavības plānošanā un teroristiskas organizācijas atbalstīšanā.

34 gadus vecajam Elšeiham nav tiesību tikt atbrīvotam pirms termiņa, noteica tiesa.

Elšeihs piederēja pie teroristu organizācijas "Islāma valsts" šūniņas, kas nodarbojās ar cilvēku nolaupīšanu un nogalināšanu. Lielbritānija viņam atņēma pilsonību un izdeva tiesāšanai ASV.

Šī "Islāma valsts" šūniņa iemantojusi nosaukumu "bītli", pateicoties tās dalībnieku britu akcentam. Tiek uzskatīts, ka šī grupa no 2012.gada līdz 2015.gadam Sīrijā turēja gūstā vairākus desmitus ārzemnieku.

Četri šūniņas dalībnieki apsūdzēti vismaz 27 žurnālistu un palīdzības organizāciju darbinieku nolaupīšanā. Nolaupītie bija ASV, Lielbritānijas, Eiropas valstu, Jaunzēlandes, Krievijas un Japānas pilsoņi.

Tiek uzskatīts, ka šie teroristi bija iesaistīti ASV žurnālistu Džeimsa Folija un Stīvena Satlofa, kā arī palīdzības misijas darbinieku Keilas Milleres un Pītera Kasiga slepkavībās.

Šūniņas dalībnieki piedalījās video, kuros redzama galvas nociršana ārvalstu gūstekņiem. "Islāma valsts" šos video publicēja tīmeklī.

Šūniņas loceklis Lielbritānijā dzimušais Aleksanda Kotijs 2020.gadā tika no Lielbritānijas izdots ASV, kur pagājušā gada septembrī atzina vainu Folija, Satlofa, Milleres un Kasiga slepkavībās. Aprīlī viņam tika piespriests mūža ieslodzījums.

Slepkavu vienībā bija arī Muhameds Emvazi, kurš 2015.gadā tika likvidēts ASV bezpilota lidaparāta triecienā.

Elšeihs un Kotijs tika aizturēti 2018.gada janvārī. Viņus sagūstīja kurdu kaujinieki Sīrijā un nodeva ASV spēkiem Irākā. Pēc tam viņi tika nosūtīti uz Lielbritāniju.

2020.gadā viņi tika izdoti ASV, kur viņiem tika izvirzītas apsūdzības ķīlnieku sagrābšanā, ASV pilsoņu slepkavības plānošanā un teroristiskas organizācijas atbalstīšanā.

Vēl vienam šīs šūniņas dalībniekam Einam Deivisam Lielbritānijas tiesa šomēnes izvirzīja apsūdzības terorismā. Deiviss jau izcietis septiņarpus gadu cietumsodu Turcijā par dalību teroristu organizācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu