LU padome nespēj pieņemt lēmumu par Muižnieka atstādināšanu no amata (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks
Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas Universitātes (LU) padome līdz šim nav spējusi pieņemt lēmumu par LU rektora Indriķa Muižnieka atstādināšanu no amata, jo visas valsts iestādes vēl nav iesūtījušas nepieciešamo informāciju, informēja LU Komunikācijas departamenta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Saulīte.

LU Padome vairākās sēdēs ir analizējusi visu pieprasīto un pieejamo informāciju par LU rektoram Muižniekam izvirzītajām apsūdzībām, uzklausījusi pašu rektoru un LU vadību, kā arī iepazinusies ar juristu, tai skaitā ar LU nesaistītu juristu, viedokli šajā jautājumā.

Tāpat padome esot sekojusi tam, vai apsūdzības, kas izvirzītas rektoram, ir vai nav atstājušas būtisku ietekmi uz LU reputāciju un vai šie notikumi ir negatīvi ietekmējuši LU stratēģisko attīstību.

Tomēr, lai pieņemtu lēmumu - ir vai nav likumisks pamats rosināt jautājumu par rektora atcelšanas no amata, LU padome vēlas saņemt visu tai nepieciešamo informāciju, tai skaitā arī no tām valsts iestādēm, kuras padomes lūgto informāciju vēl nav padarījušas padomes locekļiem pieejamu.

Vienlaicīgi LU padome ir iepazinusies ar LU darbības rādītājiem, attīstības stratēģiju un LU vadības un visa personāla ieguldījumu tās izpildē, reflektantu piesaisti studijām LU un daudziem citiem universitātes izaugsmei būtiskiem procesiem.

Iepriekš ziņots, ka krimināllietu, kurā Muižnieks apsūdzēts par pabalstu nelikumīgu izmaksu no darba aizejošajiem augstskolas darbiniekiem, Rīgas pilsētas tiesa sāks skatīt 4.oktobrī.

Muižnieks iepriekš aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka ir darbojies likumīgi un LU interesēs.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) nesen vērsās pie LU padomes, Senāta un Satversmes sapulces ar lūgumu izvērtēt Muižnieka atbilstību amatam saistībā ar prokuratūras uzrādīto apsūdzību. Ministre uzsvēra nepieciešamību rīkoties operatīvi, lai mazinātu kaitējumu universitātei un visai Latvijas augstākās izglītības un zinātnes sistēmai.

Augstskolu likums nosaka, ka rektors ir persona ar nevainojamu reputāciju. LU rektora Muižnieka reputācija, pēc ministres domām, ir būtiski apdraudēta.

LU padome par nepieciešamību atstādināt Muižnieku no amata solījusi lemt pēc visu pieejamo dokumentu un faktu rūpīgas analīzes.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu