"Moderna" par Covid-19 vakcīnas tehnoloģijas kopēšanu sūdzēs tiesā "Pfizer"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
''Moderna'' vakcīna. Ilustratīvs foto.
''Moderna'' vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: GUILLAUME SOUVANT / AFP

"Moderna" paziņojusi, ka tā sūdzēs tiesā "Pfizer" un tā Vācijas partneri "BioNTech " par Covid-19 vakcīnas patentētā izgudrojuma pārkāpumiem, piektdien ziņo britu raidsabiedrība BBC

Kā apgalvo "Moderna", mRNS tehnoloģija, kuru uzņēmums izstrādājis pirms pandēmijas, tikusi nokopēta.

Tikmēr "Pfizer" norāda, ka ir "pārsteigti" par šādu apgalvojumu no "Moderna" puses. Viņi sola atspēkot šos "Moderna" apgalvojumus. 

"Moderna" savā paziņojumā apgalvo, ka "Pfizer/BioNTech" nokopējusi divu veidu "Moderna" intelektuālo īpašumu. Kā ziņo BBC, viens no šiem intelektuālajiem īpašumiem saistīts ar mRNS tehnoloģijas struktūru, kuru "Moderna" zinātnieki sākuši izstrādāt 2010. gadā, turklāt 2015. gadā viņi bijuši pirmie, kas to izmēģinājuši uz cilvēkiem.

Kā skaidrots Patentu valdes mājaslapā, intelektuālais īpašums ir tiesības uz atsevišķiem cilvēka prāta darbības rezultātiem, kam piemīt nemateriālās dabas vērtība. Intelektuālais īpašums neaizsargā idejas kā tādas, to absolūtā nozīmē, bet ideju specifiskās izpausmes (autortiesības) vai ideju (zināšanu, informācijas) praktisku pielietošanu lietderīgos izstrādājumos.

BBC arī atgādina, ka "Moderna" kā uzņēmums tika izveidots 2010. gadā. Viņi bija vieni no pirmajiem, kas izstrādāja mRNS tehnoloģiju, kuru izmantoja pēc tam arī Covid-19 vakcīnās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu