Jāpanāk Krievijas pilna atbildība par kara noziegumiem Ukrainā, vienisprātis Baltijas valstu un Islandes ministri (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Starptautiskajai sabiedrībai jāpanāk Krievijas pilna juridiskā un finansiālā atbildība par agresijas un kara noziegumiem Ukrainā, par Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministru kopīgi pausto pozīciju piektdien informēja Ārlietu ministrijas pārstāvji.

Ceturtdien un šodien Reikjavīkā, Islandē, notiek Baltijas valstu un Islandes diplomātisko attiecību atjaunošanas trīsdesmitgadei veltīti pasākumi, kuros piedalās Baltijas valstu prezidenti un ārlietu ministri.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) šodien kopā ar Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministriem tikās ar Islandes ārlietu ministri Tordīsu Kolbrūnu Reikfordu Gilfadotiru. Atskatoties uz vēsturiskajiem notikumiem, Rinkēvičs izcēla Islandes nozīmi Latvijas un Baltijas valstu vēsturē.

"Islandei vienmēr būs īpaša loma Latvijas vēsturē, jo tā bija pirmā valsts, kas 1991.gadā atzina atjaunoto Latvijas neatkarību," sacīja ārlietu ministrs.

Tikšanās laikā ministri pārrunāja drošības politikas jautājumus un drošības vides izmaiņas, ko ir radījusi Krievijas neizprovocētā militārā agresija pret Ukrainu. Rinkēvičs augstu novērtēja Islandes ieguldījumu NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupās Baltijas valstīs, kas ir ieguldījums NATO atturēšanas un aizsardzības centienos visā Baltijas jūras reģionā.

Ministri pauda gandarījumu par Somijas un Zviedrijas pievienošanos aliansei, kas būtiski stiprinās drošību Baltijas jūras reģionā, NATO ziemeļos un Eiropā kopumā.

Pārrunājot nepieciešamību turpināt sniegt visa veida atbalstu Ukrainai, ministri bija vienisprātis, ka jāpanāk Krievijas pilna juridiskā un finansiālā atbildība par agresijas un kara noziegumiem Ukrainā.

Tāpat ministri augstu novērtēja reģionālo sadarbību un iespējas risināt klimata un ekoloģijas jautājumus, kā arī veicināt energoneatkarību. Vizītes laikā Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Islandes ārlietu ministri parakstīja kopīgu deklarāciju par diplomātisko attiecību atjaunošanas trīsdesmitgades atzīmēšanu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu