Nevēlamu stereotipu dēļ Vācijā atsauc divas bērnu grāmatas (7)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Populārās vācu bērnu grāmatas, kuru autors ir 1912.gadā mirušais Karls Majs, atkal nonākušas kritikas krustugunīs, jo nelabvēļu uzmanību tām piesaistījusi jauna kinoversija par apaču virsaiša Vinetū piedzīvojumiem, kuru kreisi noskaņotie kritiķi nosaukuši ja ne par rasistisku, tad vismaz par stereotipisku.

Šonedēļ apgāds "Ravensburger" atsauca divas grāmatas, kuras bija paredzēts laist klajā kopā ar jauno filmu "Der junge Häuptling Winnetou" ("Jaunais virsaitis Vinetū"), jo izdevēji nevēloties izplatīt "romantizētu priekšstatu un daudzas klišejas", kas ir pretrunā ar vēsturisko realitāti un Amerikas pamatiedzīvotāju apspiešanu.

Tikmēr kinolente joprojām tiek demonstrēta Vācijas kinoteātros, un ar to saistītās debates kļūst arvien karstākas.

Tajā pašā laikā sabiedriskais televīzijas kanāls ZDF piektdien paziņojis, ka turpinās demonstrēt klasiskās Maja darbu ekranizācijas, piemēram, 1966.gada lenti "Winnetou und das Halbblut Apanatschi" ("Vinetū un jauktenis"), ar kuru uzauguši tik daudz vācu bērnu.

"ZDF ir pārraidīšanas tiesības uz vairākām Karla Maja filmām, kas tiks demonstrētas tuvākajos gados," raidorganizācijas pārstāvis norādīja sarunā ar aģentūru DPA.

Savukārt Vācijā dzīvojošais Amerikas iedzimtais Tairons Vaits intervijā radiostacijai "Deutschlandfunk" izteicies, ka vāciešiem esot vieta tikai Maja radītajām fantāzijām.

Tas ļaujot eiropiešiem joprojām Amerikas iedzimtos uzskatīt par "iedomu tēliem", norādījis Vaits.

Viņš apgalvojis, ka kārtējās Maja ekranizācijas "Jaunais virsaitis Vinetū" autori trivializējuši iedzimto amerikāņu kultūru, lai gan tie pārdzīvojuši "500 genocīda gadus".

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu