"Facebook" panāk mierizlīgumu saistībā ar "Cambridge Analytica" skandālu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Sociālo tīklu kompānija "Facebook" ir panākusi sākotnējo mierizlīgumu ilgstošajā tiesvedībā ASV par zaudējumu piedzīšanu no sociālā tīkla par to, ka tas ļāvis trešajām pusēm, cita starpā arī kompānijai "Cambridge Analytica", piekļūt lietotāju privātajiem datiem.

Kā liecina piektdien tiesā Sanfrancisko iesniegts dokuments, "Facebook" ir paziņojis, ka iesniedz "principiālas vienošanās" projektu un lūdzis procesa apturēšanu uz 60 dienām, lai to pabeigtu.

Sociālais tīkls neatklāja vienošanās ar kolektīvās prasības iesniedzējiem nosacījumus un summu.

Mierizlīguma projekts sagatavots pirms septembrī gaidāmās tiesas sēdes, kurā būtu jāliecina "Facebook" māteskompānijas "Meta" vadītājam Markam Zakerbergam un kompānijas bijušajai galvenajai izpilddirektorei Šerilai Sendbergai.

Tiesvedība sākta 2018.gadā, un "Facebook" lietotāji tajā apsūdzēja kompāniju par privātuma aizsardzības pārkāpšanu, sniedzot lietotāju personas datus trešajām pusēm.

"Facebook" iekļuva privāto datu aizsardzības skandālā pagājušā gada sākumā pēc ziņām, ka "Cambridge Analytica", kuru bija nolīgusi Donalda Trampa ASV prezidenta vēlēšanu kampaņa, var būt izmantojis 87 miljonu ASV vēlētāju "Facebook" profilu informāciju bez viņu atļaujas.

"Cambridge Analytica" vācis arī vismaz viena miljona britu lietotāju datus.

2019.gadā ASV federālās institūcijas noteica "Facebook" piecu miljardu dolāru (4,4 miljardu eiro pēc tābrīža kursa) sodu par lietotāju maldināšanu un noteica neatkarīgu uzraudzību personas datu pārvaldībai kompānijā.

Kopš skandāla izcelšanās "Facebook" ir atcēlusi piekļuvi saviem datiem tūkstošiem lietotņu, kas tiek turētas aizdomās par to ļaunprātīgu izmantošanu. Tāpat lietotājiem ir atvieglotas iespējas noteikt ierobežojumus savu personas datu izplatīšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu