PAVAICĀ TVNET ŽURNĀLISTAM Nederīga OCTA. Kādos gadījumos sods iespējams divreiz mazāks? (1)

Marta Krīgere
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

TVNET turpina skaidrot un meklēt atbildes uz rubrikā “Pavaicā TVNET žurnālistam” saņemtajiem lasītāju jautājumiem. Kāds lasītājs interesējās, kādos gadījumos sodam par nederīgu obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas apdrošināšanas (OCTA) polisi piešķir 50% atlaidi, ja tas tiek nomaksāts bez kavēšanās. Sazinājāmies ar Valsts policiju (VP), lai noskaidrotu, kāda ir soda piemērošanas kārtība nederīgai OCTA polisei.

Augusta sākumā Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" vēstīja, ka vienas dienas laikā, braucot bez OCTA, var saņemt vairākas soda kvītis, ja pārkāpumu fiksē fotoradars. Atsaucoties uz raidījumā pausto, autovadītāja Eva Dzelme šādi tikusi pie 1130 eiro liela soda. 

Sieviete gandrīz mēnesi bez OCTA polises piedalījās ceļu satiksmē. Sākotnēji policijas ekipāža, viņu neapturot, sievietei piesprieda 350 eiro lielu sodu, pēc tam arī divu fotoradaru dēļ piemērots sods - par katru 350 eiro. Mēneša beigās viņu apturēja policija. Uzzinot, ka pārvietojas bez polises, to nopirka, kamēr policijas darbinieki rakstīja protokolu par pārkāpumu. Piemērotais sods šoreiz bija 80 eiro.

Kāds TVNET lasītājs saskārās ar līdzīgu situāciju – nebija derīga OCTA. Arī viņam policija piemēroja 350 eiro lielu sodu, bet par savlaicīgu soda samaksāšanu viņam nebija iespējas saņemt 50% atlaidi sodam, kā tas ir paredzēts likumā. Spriedumu vīrietis pārsūdzēja, ar lūgumu sodu samazināt, bet diemžēl neveiksmīgi. Kādos gadījumos policija piemēro 80 eiro lielu sodu? Kuros gadījumos policija piešķir 50% atlaidi sodam, ja tas tiek nomaksāts bez kavēšanās?

VP precizē, ka "Panorāmā" pieminētajā gadījumā trīs reizes tika fiksēti pārkāpumi ar tehniskajiem līdzekļiem: divreiz ar fotoradariem un vienu reizi policijas ekipāža neapturot transportlīdzekli (šajā gadījumā domāta VP automašīna, kas aprīkota ar 360 grādu kameru sistēmu). Un tikai vienā gadījumā apturēja VP ekipāža un piemēroja sodu.

Likums nosaka: ja ar tehniskajiem līdzekļiem tiek fiksēts, ka nav derīga OCTA, tad sods tiek piemērots automašīnas īpašniekam, kas ir 350 eiro apmērā, savukārt, ja par šādu pārkāpumu aptur VP darbinieki, tad sods tiek piemērots transportlīdzekļa vadītājam, kas ir 80 eiro apmērā. Bet, ja transportlīdzekļa vadītājs ir arī automašīnas īpašnieks, tad viņam tiek piemērots bargākais sods, kas ir 350 eiro.

Savukārt par pussoda piemērošanu lemj policijas darbinieks uz vietas pārkāpuma fiksēšanas un lēmuma pieņemšanas brīdī. VP amatpersona uz vietas piemēro, vadoties pēc apturētā transportlīdzekļa vadītāja iepriekš izdarītajiem administratīvajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē, kā arī pēc tā, cik nopietns pārkāpums ir izdarīts konkrētajā brīdī. Ja par pussoda piemērošanu netiek paziņots lēmuma pieņemšanas brīdī, tad attiecīgi ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējam ir jāmaksā pilns soda apmērs, skaidro policija. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu