"Tagad "Gazprom" pats solās mūs izārstēt no visām atkarībām ātrāk un skarbāk, nekā varbūt daudziem gribētos. Bet tā ir cena, ko maksāsim visi kopā," intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK stāsta Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Viņš ir pārliecināts, ka Baltijas valstu lēmums ierobežot Krievijas pilsoņiem ar Šengenas vīzām ieceļošanas iespējas ir solis reģiona drošības stiprināšanā. Sarunas gaitā ministrs atklāj, kā Latvija varētu iesaistīties Ukrainas atjaunošanā un kādas ir iekšējās debates par Ungārijas lomu un vietu Eiropas Savienībā. 

Kā jums šķiet, vai no Krievijas varētu būt pretreakcija uz šādu soli? Iespējams, esat saņēmis brīdinājumus no Valsts drošības dienesta, ka varētu pieaugt, piemēram, mērķētu kiberuzbrukumu skaits?

Domāju, ka tāda reakcija, kāda bija pēc Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžas, varbūt arī nebūs. Man ir sajūta, ka, iespējams, Kremlī ir tāds slēpts prieks – lai viņi [Krievijas pilsoņi] mazāk ceļo. Publiski, protams, tas tiek pasniegts kā rusofobija. Savukārt lēmuma pretinieki saka: “Nedosim Kremļa propagandai vēl vienu iemeslu.” Ziniet, Krievijas propagandai iemeslus nevajag: viņiem parādīs pirkstu un viņi to apdziedās kā vajag.

Bet šis lēmums attiecas tikai uz Krievijas pilsoņiem, ne uz Baltkrievijas?

Precīzi. Ir būtiski uzsvērt, ka šis lēmums [par ieceļošanas ierobežojumiem ar Šengenas vīzām] skar Krievijas Federācijas pilsoņus, kamēr pret Baltkrievijas pilsoņiem attieksme ir citādāka. Pārmest Baltkrievijas pilsoņiem, ka viņi varbūt nespēj panākt izmaiņas, daļēji tāpēc, ka Putins atbalsta Lukašenko, nebūtu korekti. Mēs redzam, ka arī sankciju režīms pret Baltkrieviju ir atšķirīgs un nav identisks ar to, kas vērsts pret Krieviju. Jā, esam vienojušies arī baltkrieviem pagaidām neizsniegt tūrisma vīzas, bet pārējo kategoriju loks, kurām vīzas izsniedzam, ir daudz plašāks, nekā tas tagad attieksies pret Krievijas pilsoņiem.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X